fbpx
Utorak , 19 Marta 2024

(VIDEO) “U Jugoslaviji su nam vadili zdrave zube jer smo muslimani, to je bio taj odnos…”

 

 “Oni koji su bili u partiji, njihova djeca su imala pravo da se popravljaju zubi, oni su imali posebnu prostoriju, ordinaciju u kojoj su se popravljali zubi. Mi smo samo mogli da čujemo zvuk tog aparata na kojem se popravljaju zubi…”, ispričao je Nezim ef. Halilović

Nezim ef. Halilović, bivši rukovoditelj Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH, nedavno je dao izjavu koja je postala viralna na društvenim mrežama.

Govoreći o svom životu na TV Hayat, Halilović se dotakao i jednog detalja kada je riječ o njegovoj percepciji odnosa prema vjernicima u bivšoj Jugoslaviji.

Dio gostovanja u kojem je govorio o njegovoj percepciji odnosa prema vjernicima u bivšoj Jugoslaviji ostao je najzapaženiji – postao je viralan i većinom je naišao na žestoke kritike, ali i ismijavanje.

– Odnos prema vjerničkim porodicama, šta to znači? To znači da nam je stomatolog, zubar Stojan, koji je dolazio, Zoran ustvari, koji je dolazio iz Rogatice svakog četvrtka da bi on nama vadio zube. Zdrave zube. Kad zaboli zub koji je malo pokvaren. Mi koji smo bili vezani za džamiju, mi vjerničke porodice, osim djeca komunista, e sad kakvi su to bili komunisti moji nepismeni Žepljaci, da se tako najjednostavnije izrazim, bili su u partiji. Oni koji su bili u partiji, njihova djeca su imala pravo da se popravljaju zubi, oni su imali posebnu prostoriju, ordinaciju u kojoj su se popravljali zubi. Mi smo samo mogli da čujemo zvuk tog aparata na kojem se popravljaju zubi, njihovi zubi i zubi nastavnika koji su devedeset posto dolazili iz Srbije, iz Crne Gore, iz Kolašina, najviše su dolazili iz Kolašina. Oni i njihova djeca su popravljali zube. A mene kad god bi zabolio zub ja bih sa sabaha odnio knjižicu, pred‘o, otiš‘o, čuv‘o krave i onda kad krenem u školu odem i izvade mi zdrav zub. Zato sad imam, ustvari fali mi više od pola zuba, jer su mi ti zubi povađeni dok sam još bio u osnovnoj školi”, ispričao je.

Kaže da je tek kasnije, kada je došao u Sarajevo, shvatio da postoji način da se zdravi zubi izliječe.

– Eto, to je ustvari bio odnos, odnos one države prema muslimanima, prema Bošnjacima, ispričao je Halilović.

Oslobođenje.ba

 

Pročitajte i ovo

Svečana sjednica: Obilježen Dan opštine Fojnica

Danas je u svečanoj atmosferi održana sjednica Opštinskog vijeća povodom Dana opštine Fojnica, u sali …