fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Štićenice Zavoda Drin predstavljaju BiH na Specijalnoj olimpijadi u Abu Dhabiju

Specijalnu olimpijadu Bosne i Hercegovine, na Svjetskim ljetnim igrama Specijalne olimpijade Abu Dhabi 2019. godine, u periodu od 09. do 22. marta, predstavljati će 18 sportista u sljedećim disciplinama:

atletika- 4 takmičara, plivanje- 2 takmičara, stoni tenis- 2 takmičara i nogomet- 10 takmičara,uz nazočnost šest trenera, među kojima i naš sportski instruktor Asim Topalović. Od sportista, iz Zavoda Drin, Bosnu i Hercegovinu će predstavljati korisnice Sedina Brkić i Selma Šodić, te pokazati svoje vještine u nogometu.

Delegaciju Specijalne olimpijade SOBiH predvoditi će direktorica SOBiH, gospođa Kada Delić.

Sportisti, treneri i direktorica SOBiH 9. marta 2019 iz Tuzle lete za Beograd, odakle imaju direktan let za Abu Dhabi.

Osnovana 1968. Godine, Specijalna olimpijada je globalni pokret za inkluziju koji, koristeći sport, obrazovanje i razne programe svakodnevno zaustavlja diskriminaciju, osnažujući osobe sa intelektualnim poteškoćama. Kroz 50 godina rada pokret specijalne olimpijade je porastao na 5 miliona sportista u više od 170 država. Specijalna olimpijada pruža 32 vrste olimpijskog sporta i preko 108 000 igara tokom godine.

Fokus na inkluziju bit će globalno pojačan kroz Svjetske specijalne olimpijske igre 2019. godine u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje se, već 20 godina, aktivno promovišu prava osoba sa intelektualnim teškoćama, te čine ogromni koraci u integraciji osoba sa intelektualnim teškoćama u školi i na radnom mjestu. I Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine na prostoru naše države postoji oko 20 godina i tokom tog perioda mnogo toga se uradilo, desile su se velike promjene, krenuvši od stavova građana do promjena zakona i zagovaranja jednakosti među ljudima.

Povodom odlaska naše Sedine i Selme na ovu prestižnu svjetku sportsku manifestaciju, direktor Zavoda Drin, gospodin Adis Ramić, sa svojim saradnicima, organizovao je svečani prijem za njih i trenera Asima Topalovića, poželivši im sreću u takmičarskom dijelu, te što više druženja i zabave sa ostalim učesnicima.

–             „Ponosan sam na vas, izuzetno mi je drago sto imate priliku otići na jednu takvu destinaciju, nadam se da ćete biti zadovoljni svojim rezultatima, jer mi već jesmo. Želim vam sretan odlazak,da ostvarite što više lijepih poznanstava, uživate u slobodnom vremenu i zabavama, a ono najvažnije je da nam se vratite zadovoljni i sa sobom donesete puno zanimljivih i lijepih priča“ – rekao je direktor Ramić.

drin.ba

Pročitajte i ovo

Fojničanin Danis Hasanhodžić – Mladi borac sa velikim snovima

U srcu Bosne, rođen je budući šampion – Danis Hasanhodžić. Sa samo šest godina, Danis …