fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Upaljen crveni meteoalarm za dijelove BiH: Temperature do 40 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

Upaljeno je i crveno upozorenje, za područja sjeverne, sjeveroistočne i lokalno centralna područja Bosne, a upozorenje glasi: ‘Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa’.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 14; Ivan Sedlo 17; Široki Brijeg 18; Bugojno, Livno 19; Bihać, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla, Zenica 20; Gradačac 24; Mostar, Stolac 25; Neum 27; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 945 hPa, za 2 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Bioprognoza: Dugotrajni period visokih temperatura zraka, koje će dostizati natprosječne vrijednosti širom zemlje, uzrokovaće probleme hroničnim bolesnicima i meteoropatama, osobito u drugom dijelu dana. Preporučljivo je planirane aktivnosti obavljati u jutarnjim satima, provoditi mjere zaštite od vrućine i sunčevog zračenja, laganije se odijevati, te postupati u skladu sa preporukama nadležnih službi. Učesnici u saobraćaju također trebaju biti oprezniji.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 32 do 38, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne lokalno i do 40 stepeni. U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Dnevna temperatura oko 35 stepeni.

U utorak, 25. jula 2023., sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Poslije podne pljuskovi i grmljavina su mogući u sjevernim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. U sjevernim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne povremeno jaki do olujni udari vjetra. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i sjeveru zemlje do 28, a dnevna od 32 do 38 stepeni.

U srijedu, 26. jula 2023., pretežno oblačno i osjetno svježije vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U sjeveroistočnim, istočnim i djelimično centralnim područjima Bosne očekuje se jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno obilnijim padavinama, jakim udarima vjetra, lokalno i gradom. Prama kraju dana postepeni prestanak padavina i smanjenje naoblake. Vjetar slab do umjeren u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 30 stepeni.

U četvrtak, 27. jula 2023., pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 20 do 26, na jugu do 32 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Crveno upozorenje u BiH
Foto: Printscreen: Crveno upozorenje u BiH

Radiosarajevo.ba

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …