fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Fojnica: Puštena u rad školska meteorološka stanica

U SMŠ “Zijah Dizdarević“, 21. februara 2019. godine, puštena je u rad meteorološka stanica, opremljena tehnologijom za meteorološku analizu i senzorima za mjerenje temperature, relativne vlage, brzine vjetra, smjera vjetra, količine padavina i vazdušnog pritiska.

Ovom prilikom, učenici 2. i 3. razreda gimnazije su se bolje upoznali sa načinom funkcionisanja meteorološke stranice, što su im demonstrirale profesorice Edina Sikirić-Vehabović i Lejla Abdulahović Smajilović.

Direktorica škole Merima Sijarić je istakla da ovakva ulaganja doprinose boljoj kvaliteti nastavnog procesa i da daju praktičan uvid u meteorologiju i dešavanja u atmosferi, a shodno tome da naši učenici pripadaju digitalnoj generaciji, smatra da će im korištenje digitalne bazne stanice biti interesantno i jednostavno.

Kada su u pitanju svojstva meteorološke stanice, ona posjeduje različite alarmne funkcije za parametre koje mjeri, a rezultati mjerenja se šalju radio talasima do bazne stanice sa udaljenosti do 100 metara. Stanica je energetski neovisna o naponskoj mreži, te ima vlastitu bateriju za transmiter koja se puni solarnim ćelijama.

Touch-screen ekran na baznoj stanici omogućava jednostavno korištenje, a preko USB porta omogućen je prijenos rezultata mjerenja na računar radi dalje obrade i analize podataka. Podaci se arhiviraju sa datumom i vremenom nastanka, pa se mogu koristiti dugo nakon prikupljanja. Software za analizu podataka omogućuje analizu i provjeru meteoroloških promjena prezentirajući podatke grafički i u dijagramima za izvršena mjerenja tokom dužeg vremenskog perioda.

Meteorološka stanica je postavljena na teleskopsku cijev, što joj daje mogućnost jednostavnog podešavanja po visini.

Povezivanje bazne stanice i računara, kao i obradu i analizu podataka, prisutnima je demonstrirao profesor Mirnes Smajilović.

Također, Bazna stanica ima mogućnost da preko programa EasyWeather meteo podatke postavlja na internet, gdje smo već registrovali dva cloud servisa za povremeno pohranjivanje tih podataka.

Dugoročno, razmotrit će se potreba i mogućnost stalne konekcije, kako bi meteo podaci bili online svakih 60 sekundi, te povezani sa školskom web stranicom www.smsfojnica.com i dostupni svim posjetiocima.

Učenici će vršiti očitavanja podataka na dnevnoj bazi i periodično računati prosječne vrijednosti te će putem školskog radija “Veliki odmor” saopštavati meteo podatke kao i vremensku prognozu (tendencije) koja je sastavni dio meteorološke analize bazne stanice.

Sigurno smo da meteorološka stanica predstavlja dodatan kvalitet u realizacije nastave u našoj školi, te da otvara mogućnosti uvoda u istraživanje kroz prirodno-matematičke predmete.

smsfojnica.com

Pročitajte i ovo

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme koja ima tumor rektuma

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić koja ima zloćudni tumor rektuma. Za …