fbpx
Četvrtak , 18 Jula 2024

Ana Brnabić nema nikakva roditeljska prava, sinu može biti samo dadilja

Posljednji koji je prokomentirao rođenje njihova sina je Predrag Azdejković, glavni i odgovorni urednik gej magazina “Optimist” koji je za Danas.rs kazao kako Ana Brnabić njenom sinu može biti samo dadilja.

Naime, kako je kazao, Brnabić po zakonu Srbije nema apsolutno nikakva roditeljska prava. 

“Po pravilima i zakonima Ana ne može ni da prisustvuje porođaju, čak i da plati. Ana i Milica su u očima zakona cimerke i to je sve. Milica je samohrana majka”, objašnjava Azdejković.

Po njegovim rečima, Brnabić i Đurđić nisu običan lezbejski par u Srbiji, već su društveno-politički privilegovan par, piše Danas.

“Mediji o njima pišu kao da su obje ravnopravni roditelji, kreiraju jednu bajku, koja ne važi za ostale istopolne parove u Srbiji. Na sve to treba uzeti u obzir da Ana Brnabić ima moć da predloži zakonsku regulativu istopolnih parova, a da ona to do sada nije učinila, već sama, samoživo uživa u svojim privilegijama koja joj je premijerska pozicija dala. Ali moram da upozorim premijerku da neće vječno biti na toj poziciji i da će se kad tad suočiti sa situacijom da joj neko kaže da je Igoru niko i ništa, da je Milici niko i ništa”, ukazuje Azdejković.

I pravnik Goran Miletić iz Parade ponosa Beograd naglašava da se srpska premijerka nalazi u pravnoj praznini iako je na poziciji predsednice vlade.

“Potrebno je razdvojiti dvije stvari. Prvo, građanka je dobila dijete i to je potpuno dio njene privatnosti koji ne treba da bude u interesu javnosti, kao ni činjenica da se njena djevojka bavi javnim poslom. Bilo kakvi napadi zbog njihove želje da imaju dete su neprihvatljivi. Međutim, druga stvar je pravna praznina u kojoj se nalazi i premijerka, i to za čitav niz situacija u kome se nalaze istopolni partneri: imovine, nasljeđivanja, posjeta u bolnici, kao i za rođenje djeteta. To je odgovornost svih vlasti u Srbiji, a naročito ove sadašnje, jer postoji veoma jasan međunarodni standard u posljednje tri godine”, objašnjava Miletić i dodaje kako predsjednik Srbije, premijerka i vladajuća partija moraju da se izjasne u vezi sa ovim pitanjima i predlože zakone, jer je neprihvatljivo obrazloženje da sada nije vrijeme.

Kaže i kako je očigledno da ih ni opozicija ne kritikuje zbog toga što veliki broj naših građana i građanki živi u zajednicama koje ne prepoznaje zakon.

Naime, u Srbiji ne postoji zakon za registrovanje istopolnih zajednica, koji bi pravno regulisao status djece i roditelja u istopolnim partnerstvima. Iz Udruženja Libris napominju kako Brnabić svog sina ne može upisati čak ni u izvod iz matične knjige ne može ga upisati u vrtić, odvesti na odmor preko granice, niti ga posjetiti u bolnici kao članica porodice.

Istospolni parovi u Srbiji osim što nemaju pravo da sklapaju istospolne zajednice, LGBT osobe, dakle i lezbejke, u Srbiji nemaju pravo ni da idu na vantjelesnu oplodnju. Zbog toga ostaje nepoznanica gdje je Milica Đurđić uradila vantjelesnu oplodnju. Pojedini izvori Danasa tvrde da je riječ o Americi, a neki o Belgiji.

Podsjećamo, Ana Brnabić i Milica Đurđić dobile su sina prije tri dana. Čak je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je premijerki i njenoj partnerki rođenje djeteta i kritikovao dio javnosti koji je na društvenim mrežama ismijavao taj događaj.

(Klix)

Pročitajte i ovo

Najbolji mladi igrač Eura: Yamal je vezan za svoju nanu, kupio joj i kuću

Lamine Yamal (16) proglašen je za najboljeg mladog igrača Evropskog prvenstva 2024. godine. Njegov zapanjujući udarac …