Naveo je u svojoj inicijativi da su prema informacijama koje je dobio detaljnom analizom, u tom periodu bile 643 osobe na evidenciji nezaposlenih, a koje su pripadnici ove kategorije.

– Kao odgovorni političari i kao neko ko se boji na bilo koji način uprljati uspomenu na naše šehide, nismo htjeli da sa ovom inicijativom izađemo ranije u javnost dok ne uradimo detaljnu analizu, ne prikupimo sve podatke i ne budemo sigurni da je moguće osigurati sredstva u tekućoj budžetskoj godini. Sada smo sigurni da su se stekli svi uvjeti da ova vlast u Kantonu Sarajevo zaposli sve nezaposlene članove porodica šehida i poginulih boraca – kazao je Konaković.

Kako su tada naveli iz Naroda i pravde, sredstva za ovu kategoriju bit će osigurana kroz rebalans budžeta Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, kao i kroz rebalans budžeta Kantona Sarajevo na pozicijama predviđenim za Ministarstvo za boračka pitanja KS, te da će dio sredstava biti osiguran kroz Ministarstvo za privredu koje dodjeljuje grant sredstva.

Naveli su te 2019. godine iz Naroda i pravde da je ovo primjer da u Kantonu Sarajevo, ali i u drugim dijelovima naše domovine Bosne i Hercegovine, postoje sredstva za ovakve namjene.

– Ali novac bh. građana odlazi u privatne džepove, stranačke centrala i moćne lobije koji kradu od onih koji su u najvećoj potrebi. Ovaj potez neće dokinuti svu nepravdu u našoj domovini, ali jasno pokazuje da je promjena moguća i da ona dolazi – zaključio je Konaković.

Međutim, dvije godine kasnije iz Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo za Faktor su kazali da broj članova porodica šehida i poginulih boraca (obuhvata članove porodica poginulih i nestalih boraca) na evidenciji nezaposlenih osoba na dan 19. maj 2021. godine iznosi 984. A napominju da je prema njihovim evidencijama sredinom 2019. godine taj broj iznosio 765.

Nije poznato kojom je “detaljnom analizom” Konaković došao do brojke od 643.

Iz Službe za zapošljavanje također navode da broj nezaposlenih pripadnika ove kategorije varira jer se prijavljuju na različite programe za zapošljavanje.

– Po programima Službe sufinansiranja zapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih branilaca zaposleno je 126 osoba. Po programu sufinansiranja samozapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih branilaca, samostalnu djelatnost iz ciljne skupine registrovalo je 22 osobe – kazali su iz Službe navodeći da se radi o 2020. godini.

Dalje pojašnjavaju da su “programom Federalnog zavoda za zapošljavanja, program Zapošljavanje demobilisanih boraca 2020. godine zaposlene tri osobe iz ciljne skupine, dok je programom Poduzetništvo za demobilisane branioce/branitelje 2020. jedna osoba pokrenula vlastiti biznis”.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović u razgovoru za Faktor je kazao da je u toku realizacije Programa mjera za poticaj zapošljavanja braniteljske populacije koji je usvojila Vlada KS.

– U roku od 30 dana očekuje se zapošljavanje 50 osoba iz ove populacije. Imajući u vidu otežani rad privrede u pandemijskim okolnostima u toku je i realizacija Programa za sufinansiranje održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama sa područja KS koji ima za cilj zadržavanje u radnom odnosu najmanje 42 pripadnika ove populacije – naveo je ministar Osmanović za Faktor.

Navodi da je za realizaciju ovog programa ministarstvo iz budžeta izdvojilo ukupno 451.200 KM.

Osmanović ističe da je na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo usvojen Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanje strukture zaposlenih u KS za 2021. godinu.

– U okviru ovog programa a na inicijativu Ministarstva za boračka pitanja uvrštene su pojedinačne podsticajne mjere koje će se realizirati u tekućoj godini i to: Program sufinansiranja zapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih boraca/branitelja, za što će biti izdvojeno 960.000 KM kako bi se zaposlilo 100 osoba iz ove kategorije. Zatim Program sufinansiranja samozapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih boraca/branitelja, gdje je planirano izdvajanje 150.000 KM za zaposšljavanje 15 osoba iz ove kategorije. Također, planirana je i realizacija Programa sufinansiranja zapošljavanja demobilisanih boraca/branitelja u komunalnoj privredi. Za što će se izdvojiti 1.440.000 KM. Sveukupno za zapošljavanje ove populacije u ovoj godini samo preko JU Služba za zapošljavanje KS bit će izdvojeno 2.550.000 KM – kazao je ministar Osmanović.

Istakao je da je u svim drugim mjerama kao što su Posao za sve, u kriterijima, prednost data boračkoj populaciji.