fbpx
Petak , 19 Aprila 2024
vll

Fojnica: Misteriozno groblje u blizini sela Vladići

vll

 vll

Desetak kilometara sjeveroistično od Fojnice nalazi se selo Vladići. Nekoć je ovdje neko živio, a danas ne živi baš niko. Pusto i zaboravljeno, selo je smješteno u blizini stare tvrđave Kašteli gdje su se fojnički franjevci sklonili od turskih osvajača prije ahdname.

 Nisu daleko ni lijepi slapovi riječice Kozice, makadamski putevi vode do Dragačića, Majdana, Botuna, Podstijene, Rizvića, Živčića i Vukeljića. Blizu je i planinski prevoj Vladića vrh. Preci Fojničana koji nose prezime Bunić, Mujčić i Ahmeljić nekad su živjeli na Vladićima. Sada dolaze poneki put godišnje, obično ljeti.

 A ispod sela u pravcu Majdana, u šumarku gusto obraslom drvećem, nalazi se zaboravljeno groblje o kojem ni najstariji vikendaši s Vladića ne umiju ništa kazati. Znaju da je tu odvajkada, da im ni njihovi stari nisu znali pojasniti ko tu leži i zašto baš tu pored seoskog mezarja smještenog na drugom kraju sela.

Iz napuštenog malinjaka, bez puta i puteljka, u šumarak se spustite ‘’na svoj rizik’’. Manja deponija krije prve nišane. Neki su i dalje uglavljeni u zemlji, neki su razvaljeni, razbijeni. Ko zna koliko ih je bilo i koliko je odneseno negdje drugo.

Na jednom su iscrtani nekakvi simboli, čini nam se da je to crtež čovjeka raširenih ruku. Ko zna šta to znači? Podsjeća na natpise koji krase stećke ovog kraja. Ali stećci su ipak mnogo stariji. Možda je kamen stećka samo iskorišten za izradu nišana jer je teško bilo pronaći novi i urediti ga.

Ni u fojničkim hronikama ne postoje zapisi o ovom misterioznom groblju. Ništa slično ne postoji nigdje blizu. Iz grobova raste drveće. Stoljetne bukve kriju tajne o ljudima koji su odavde krenuli u vječna lovišta.

DSC 0139

(Izvor: bosnopis.blogspot.com)

Pročitajte i ovo

Prava ljubav! Priča o Armini i Saudinu, slabovidnoj djevojci i slijepom mladiću iz Kiseljaka

Jedna divna priča o ljubavi, a o ljubavi treba pričati uvijek, našla se u Sarajevu. …