fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Lider NiP-a ponovo:”Nije uredu da Bošnjaci biraju Hrvata za člana Predsjedništva”

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za N1 kako je apsolutno protiv prijedloga predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića za popunjavanje Doma naroda. Ponovio je još jednom i da je protiv da Bošnjaci biraju “hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine”.

Konaković je danas kategorično odbacio optužbe da podržava Čovića i na taj način pomaže u podjeli države.

“Upravo to rade ovi koji su nas doveli u situaciju da samo kroz proteste možemo izraziti svoje stavove, a kroz institucije vrlo slabo ili nikako. Ponovio sam više puta da su Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH i i dalje mislim da to nije uredu. S druge strane se apsolutno protivim prijedlozima Dragana Čovića po kojima bi se popunjavanje Doma naroda radilo geografski – to bi bio uvod u treći entitet. I protiv toga ćemo se boriti dok smo živi”, poručio je.

Prvi čovjek NiP-a je istakao kako je prijedlog ove stranke sa četvrtim članom Predsjedništva BiH “dobio na važnosti” kad su se počeli analizirati prijedlozi jedne i druge strane. Dodao je kako se do sada nije čuo prijedlog SDA…

“Vidjeli smo kao radni papir, ali nismo čuli zvanični stav SDA”.

Elmedin Konaković je ponovio da je “apsolutno protiv” prijedloga “geografskog popunjavanja Doma naroda”, da Hrvat iz Sarajeva nije Hrvat i tu Dragan Čović, po njemu, vješto koristi “jedan nedostatak na koji ima pravo”.

Na kraju razgovora za N1 podsjetio je na “ključnu stvar” u vezi sa izbornom reformom.

“Nužna je izmjena Ustava BiH. Ne postoji nijedno pravedno rješenje hrvatskog pitanja, a da istovremeno ne rješava pitanje građana BiH koji ne pripadaju etničkim skupinama. Sve dok se neko iz te skupine ne bude mogao kandidovati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine mi nismo riješili problem. Samo smo, možda, malo umirili Čovića”, poručio je lider Naroda i pravde Elmedin Konaković.

 

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …