fbpx
Petak , 26 Aprila 2024
prokosko 780x400

Top 5 destinacija u BiH: I Prokoško jezero se našlo među njima

prokosko 780x400

 prokosko 780x400

Bosna i Hercegovina, zemlja u obliku srca, jedna je od najinteresantnijih zemalja u svijetu kako po prirodnim bogatstvima tako i po raznolikosti kultura i naroda koji u njoj žive. Uprkos deficita u političkoj i ekonomskoj sferi, Bosna i Hercegovina briljira na polju kulturnih i historijskih znamenitosti, turističkih destinacija za odmor i relaksaciju te obiluje skrivenim blagom koji posjetiteljima garantuju jedinstveno i nezaboravno iskustvo.

Sasvim je jasno da nismo imali jednostavan posao pri odabiru najatraktivnijih destinacija koje morate posjetiti ako boravite u BiH. Unaprijed se izvinjavamo, ako smo izostavili neke od vaših favorita, zaista smo imali previše izbora.

Sarajevo – Baščaršija

Ova prelijepa čaršija dobila je ime po turskoj riječi “baš” koja znači “glavna” i zaista po mišljenju mnogih Bosanaca i Hercegovaca predstavlja glavnu i najljepšu čaršiju u BiH. Baščaršija je stara sarajevska čaršija, te historijski i kulturni centar grada. Baščaršija je izgrađena u 15.vijeku kad je Isa-beg Ishaković osnovao cijeli grad.Zbog velikog požara u 19.vijeku, današnja Baščaršija je dvostruko manja nego što je nekad bila. Komunističke vlasti su četrdesetih godina htjele da je kompletnu unište, ali su na sreću odustale od tog plana. Baščaršija se nalazi na sjevernoj obali rijeke Miljacke, u općini Stari Grad Sarajevo.

Na Baščaršiji se nalazi nekoliko važnih historijskih objekata poput Gazi Husref-begove džamije i sahat-kule. Danas je Baščaršija glavna turistička atrakcija grada Sarajeva.

Mostar – Stari Most

Mostar je grad u Bosni i Hercegovini, privredno i kulturno središte Hercegovine. Smješten je podno obronaka planine Velež, Huma i Čabulje , u dolini rijeke Neretve na nadmorskoj visini 60-80m. Klima je ugodna mediteranska, s naglaskom da su ljeta iznimno vruća i duga.

Kada se govori o Mostaru, nemoguće je ne spomenuti Stari most i Neretvu. Stari most, jedna od ljepota grada, je most preko rijeke Neretve. Sagrađen je u 16 stoljeću i djelo je turskog graditelja Hajrudina. U ratnom razdoblju (1993.) je srušen, a nakon obnove zajedno sa jezgrom Starog grada od 2005. godine na popisu je zaštićene kulturne baštine UNESCO-a. Osim prelijepe Neretve kroz Mostar prolazi i rijeka Radobolja.

Mostar je jednostavno nezaobilazna destinacija kako za one koji žive u Bosni i Hercegovini tako i za sve one koji u skorijoj budućnosti planiraju dolazak u BiH.

Prokoško jezero

Prokoško jezero je ledničko jezero na blizu 1660 metara nadmorske visine, nalazi se na planini Vranica, 22 km udaljeno od centra gradića Fojnice. Jezero se odlikuje endemskom vrstom – čovječjom ribicom. Jezero je okruženo stočarskim kolibama i katunima i predstavlja dio netaknute prirode.

Ovo jezero predstavlja turističku destinaciju već dugi niz godina. Jezero je bogato pastrmkom i poznato je stanište rijetke vrste vodenog guštera tritona. Jezero je poribljeno pastrmkom, a ljeti je mogćue ugodno kupanje. Uz jezero se nalaze stočarske kolibe, u kojima se moze odmarati i dobiti pravi domaći specijaliteti (ovčiji sir, kajmak, pita, kruh ispod saća, borovnice i kupine u sezoni i drugo).

Jajce – Plivska jezera

Kraljevski grad Jajce nalazi se na ušću Plive u Vrbas. Grad na obalama prelijepih rijeka oduvijek je privlačio osvajače koji su naseljavali ovo područje od najstarijih vremena. Jajce je bio prijestolnica posljednjih bosanskih kraljeva među kojima i Stjepana Tomaševića (1461-1463). U ovom periodu srednjovjekovni bosanski gradovi postaju mjesta pismenosti, nauke i kulture.

Stari grad, ili tvrđava, najuočljivija i najimpozantnija je jajačka građevina čija je izgradnja označila nastanak grada Jajca. Tvrđava nije služila samo za posjete domacćh i stranih turista. U njoj su se ljeti često priređivale razne priredbe i teferiči.

U neposrednoj blizini su i Plivska jezera koja su nastala na rijeci Plivi, lijevoj pritoci rijeke Vrbas u Jajcu. Magnet su za turiste iz svih dijelova BiH i inozemstva.

Jahorina

Jahorina je jedna od najviših planina u Bosni i Hercegovini. Njen najviši vrh doseže visinu od caa. 1916 m (Vrh Ogorijelice). Ljeti se radi o idilicnoj kombinaciji zelenenih borovan pašnjaka, plavetnila neba i svježeg planinsko zraka. Zimi postaje prava idilia a olimpiska ljepotica djeluje začaravajuče lijepo.

Na raspolaganju stoji 20-tak km uređenih staza za alpsko skijanje, povezanih sa četiri žičare i četiri ski-lifta, ukupnog kapaciteta preko 7000 skijaša na sat, više savremenih ski-škola, ski-servisa kao i ski-rentala. Veliki izbor kafića sa lokalnom ponudom u etno stilu, restorana u planinskom stilu sa poznatom domaćom kuhinjom i specijalitetima koji i vegetraijance tjeraju na “grijeh”, diskoteka sa mješanom muzikom od Narodnjaka, turbo-folka preko pop i techno muzike, daju Vam nezaboravan planinski doživljaj.

(pozitivne.info)

Pročitajte i ovo

Učenici OŠ “Muhsin Rizvić” uživali u izletu u Sportskom rekreativnom centru Ajdinovići

Učenici šestog razreda Osnovne škole “Muhsin Rizvić” iz Fojnice imali su nezaboravan dan na godišnjem …

prokosko 780x400

Top 5 destinacija u BiH: I Prokoško jezero se našlo među njima

prokosko 780x400

(više…)

Pročitajte i ovo

Učenici OŠ “Muhsin Rizvić” uživali u izletu u Sportskom rekreativnom centru Ajdinovići

Učenici šestog razreda Osnovne škole “Muhsin Rizvić” iz Fojnice imali su nezaboravan dan na godišnjem …