fbpx
Petak , 19 Aprila 2024
cupping

Hidžama sve popularnija i među Fojničanima: Veliki benefiti za zdravlje

cupping

 cupping

Hidžamom se posebno poboljšava periferna cirkulacija, koja je najslabija, obzirom da broj aktivnih kapilara zavisi od aktivnosti organizma, ali i od zdravstvenog stanja samog organizma, kao i količine toksičnih i metaboličkih raspadnih produkata koji se akumuliraju na određenom mjestu u organizmu. 

Kapilari su krvni sudovi veoma malog promjera, te kroz njih ostarjeli eritrociti koji su izgubili sposobnost elastičnosti ne mogu prolaziti. 

Materije koje su u gel stanju ne mogu vršiti aktivnu ulogu u organizmu i nakupljaju se u vezivnom tkivu. 

Toksične materije oštećuju funkciju tkiva i organa, a poremećaji u perifernoj cirkulaciji uzrokuju slabu oksigenaciju tkiva, što u konačnici može dovesti do ishemije i nekroze. Sama akumulacija štetnih tvari izaziva napetost i pritisak na nervne završetke što izaziva bolnost. 

Hidžama djeluje na način da vrši eliminaciju toksičnih materija, poboljšava prokrvljenost tkiva, a samim tim i oksigenaciju kao i razmjenu materija. 

Hidžamom se rješavate napetosti, bola, hroničnog umora. Organizam dobija dodatnu snagu, a imuni sistem popravlja nastale greške. Bezbrojne su prednosti hidžame kako za tijelo koje je oboljelo,tako i njeno preventivno izvođenje za relativno zdravo tijelo, a njene koristi u punom smislu najispravnije vam moze pojasniti terapeut u obaveznom razgovoru bilo da je razgovor informativni samo ili da prethodi vašoj željenoj hidžami. 

20fcf9095ce428e7db42

Tretman hidžamom nije bolan, ali ne i apsolutno bezbolan. Jedino se prilikom zarezivanja kože osjeti peckanje. Hidžamu je najbolje raditi preventivno, ali se kod nas se češće radi kurativno. 

Hidžamom se mogu tretirati razna oboljenja uz veoma veliki procenat uspješnosti terapije. Može se raditi na svim dijelovima tijela sa jasnim akupunkturnim poljima, ali ne preporučuje se raditi hidžamu na čelu iznad nosa, a između obrva (anatomska lokacija glabele) i na potiljku. 

Osobe koje koriste tretmane hidžamom su često osobe koje žele prevenirati blokade ili oboljenja,uraditi detoksikaciju te osobe sa diskus hernijama, neuralgijama, išijalgijama. 

Pored toga hidžama pokazuje uspješnost kod velikog broja oboljenja: Zatvor i proljev 

Glavobolja Bolovi u leđima 

Artritis 

Ozljede 

Astma 

Celulit 

Umor 

Anemija 

Depresija

Emocionalni problemi 

Atrofije 

Išijas 

Prehlade i gripe 

Kožni problemi 

Gubitak težine i još mnogo toga.

Također, hidžama je sunnet Poslanika, a.s., koji je kazao: “Ako u onome čime se liječite uistinu ima lijeka, onda je to u hidžami .”

U posljednje vrijeme, sve više Fojničana podliježe tretmanu hidžame za koju su bili prinuđeni ići u Sarajevo ili neke druge gradove.

Ipak, danas u Fojnici imamo četiri certificirana praktikanta hidžame kojima Fojničani mogu otići i iskoristiti priliku da dođu do još boljeg zdravlja.

Osobe koje prakticiraju hidžamu i imaju certifikat za izvođenje iste u Fojnici su: Ibreljić Elmir, Haris Mukača, Hariz Pamić i Edina Mačkić.

Pročitajte i ovo

Prava ljubav! Priča o Armini i Saudinu, slabovidnoj djevojci i slijepom mladiću iz Kiseljaka

Jedna divna priča o ljubavi, a o ljubavi treba pričati uvijek, našla se u Sarajevu. …