– Na suđenju Muli Elezoviću (88) pred Osnovnim sudom, Tužilaštvo Brčko distrikta u cijelosti je dokazalo optužbe da je optuženi prije dvije godine u Islamovcu, kod Brčkog, lišio života S. Fazlovića, kao i da je nelegalno držao veću količinu eksplozivnih tvari. Po optužnici koja ga tereti da je na današnji dan 2022. godine hicima iz pištolja ubio Fazlovića, a usto i da je od ranije nelegalno posjedovao municiju i minsko-eksplozivna sredstva, on je nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od deset godina – saopćilo je Tužilaštvo Brčko distrikta.

Podsjećaju da je u maju iste godine, a nakon brzog okončanja istrage, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv Elezovića kojom mu je stavilo na teret krivična djela ubistva i nedozvoljenog držanja oružja.

On je optužen da je 22. februara 2022. godine, oko 10 sati, u blizini njegove vikendice u Islamovcu, nakon kraće rasprave zbog puštanja stoke na njegovo zemljište, hicima iz pištolja ČZ M83 više puta pogodio Fazlovića u gornji dio tijela.

Kako se navodi u optužnici, on je hicima s manje udaljenosti Fazlovića najprije pogodio u ruku, a kad je oštećeni krenuo u bijeg, s još dva hica ga je pogodio u leđa.

Zadobivši ustrelnu i postrelnu ranu grudnog koša i gornjeg dijela trbuha Fazlović je pao, te preminuo zbog unutrašnjeg krvarenja.

Elezović se ubrzo predao, a tri dana kasnije izvršen je pretres njegove vikendice i pomoćnih prostorija u Islamovcu, gdje je pronađena i privremeno oduzeta veća količina municije i minsko-ekplozivnih sredstava.

– Kao i u najvećem broju ranije rasvijetljenih ubistava u distriktu Brčko, počinilac je brzo izveden pred sud. Tokom istrage, na prijedlog Tužilaštva, sud je Elezoviću odredio pritvor u ukupnom trajanju od tri mjeseca, a nakon toga mjeru zabrane napuštanja adrese stanovanja, uz oduzimanje putnih isprava. Istraga protiv njega okončana je za manje od tri mjeseca podizanjem optužnice kojom je optužen za krivična djela ubistva i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari. Pošto je tokom glavnog pretresa Tužilaštvo u cijelosti dokazalo optužbe, on je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina – navode iz tužilaštva.

Dodaju da su mu utvrđene pojedinačne kazne zatvora od devet godina i tri mjeseca za ubistvo i godinu za nedozvoljeno držanje oružja.

– Istovremeno, sud je optuženom produžio ranije izrečene mjere zabrane izrekavši mu, pored toga, i mjeru sigurnosti oduzimanja municije i minsko-ekplozivnih sredstava privremeno oduzetih u istrazi. Jednako kao i Tužilaštvo, optuženi presudu može pobijati žalbom, a da li će koristiti ovo pravo Tužilaštvo će odlučiti po prijemu pisanog otpravka današnje presude s njenim cjelovitim obrazloženjem – navode iz Tužilaštva.