fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024
7c39781c1076a89b75d8

Sramotno: Fra Gabrijel Tomić nazvao BiH zemljom koja pripada Papi i Svetoj stolici

 

7c39781c1076a89b75d8

 7c39781c1076a89b75d8

Ovih dana, hrvatske medijske klike, ne posustaju sa nazivanjem Armije Republike Bosne i Hercegovine, jedine legitimne vojne sile u ratnoj RBiH, takozvanom, zločinačkom i slično.

Kao da je Haški sud kazao da su rukovodioci Armije RBiH bili dio UZP-a (Udruženog zločinačkog poduhvata), a ne rukovodioci HVO-a.

Trebali bi znati i mediji i oni koji njima diriguju da ne prihvatanje stvarnosti onakvom kakva jeste i pripisivanje drugima, u ovom slučaju, zločine koje su činili ima svoj naziv u medicini i to stanje se zove šizofrenija.

Koliko puta treba ponoviti da je svaka žrtva teška i da svaka žrtva, bez obzira kojoj strani pripadala, ima oca, majku, brata, sestru… ali odgovornost nije ista. Ne mogu svi biti krivi jednako.

Htjeli to priznati ili ne, komšije i susjedi, zna se ko je napadao otvoreno i ko je napao podmuklo Armiju Republike Bosne i Hercegovine, ponavljamo, jedine priznate vojne sile u Bosni i Hercegovini od strane svih bitnih zemalja svijeta.

Šizofrenija se, nažalost, uvukla i među kler. Danas je na obilježavanju bitke za Zavrtaljku 1994. godine, kiseljački župnik fra Gabrijel nazvao Bosnu i Hercegovinu zemljom koja pripada Papinom Rimu i Svetoj stolici, nazvavši poginule vojnike zločinačkog HVO-a, palim vitezovima kraljice Katarine.

Fra Gabrijel je nastavio sa svojom propovijedi tako što je kazao da iako je rat gotov da bitka još uvijek nije dobivena. I naravno, na kraju zaključio  da kraljica Katarina nije bosanska kraljica nego hrvatska kraljica.

Dakle, govor pun mržnje, netačnih i fabriciranih historijskih činjenica.

Umjesto da kao pravi i iskreni katolički klerik zatraži od pripadnika svoga naroda da otkrije grobnicu 78 nevino ubijenih Bošnjaka Han Ploče među kojima je i rahmetli Omer ef. Drkić, da potraži odgovorne za rušenje kiseljačkih džamija, fra Gabrijel poziva na nova razdvajanja i nove, metaforički uvijene, ratove.

Pročitajte i ovo

Fojničanin Danis Hasanhodžić – Mladi borac sa velikim snovima

U srcu Bosne, rođen je budući šampion – Danis Hasanhodžić. Sa samo šest godina, Danis …