fbpx
Petak , 2 Juna 2023

Pogledajte fotografije kako nestaje šuma iznad Jablaničkog jezera

Na društvenoj mreži Facebook, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez u nedjelju je objavio fotografije iz Hercegovine koju posljednih dana pustoše požari.

U kojoj mjeri je ugrožena priroda u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) najbolje pokazuju zabilježeni prizori nedaleko od modrog Jablaničkog jezera iznad kojeg se dim i vatre šire šumom.

Ljudski nemar uništava prirodu u cijelom regionu godinama, bez razvijene svjesti o važnosti i očuvanju iste“, napisao je na Facebooku Čerkez.

Ove fotografije privukle su pažnju brojnih građana ali i poznatog bh. meteorologa Nedima Sladića koji ih je također prokomentirao na Facebooku.

Sladić je u objavi na Facebooku napisao: “Ljeto 2021. u najkraćem opisuju ove slike – požarno, sušno, teško, prevrelo“.

Podsjećamo, osim Jablanice, požari u HNK aktivni su i u blizini MostaraČapljine i Stoca.

Situacija u susjednom Zapadno-hercegovačkom kantonu nešto je bolja nakon što su na tom području bili angažirani kanaderi iz Republike Hrvatske.

Informacija o sličnim zahtjevima za angažman letjelica iz susjedstva iz Operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (OC CZ HNK) – nije bilo u nedjelju, što je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio i Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK.

Pročitajte i ovo

Maturanti kroz bošnjačko naselje pjevali “Ne volim te Alija”

Pojavio se još jedan grozan snimak proslave mature. Ovog puta dolazi iz Bosanske Gradiške. Na …