fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024
873x400 1 822x463

Fojnica: Mještani Prokoškog jezera se pripremaju da napuste svoje katune

873x400 1 822x463

 873x400 1 822x463

Prokoško jezero na planini Vranici, udaljeno 22 kilometra od Fojnice, na nadmorskoj visini od 1.635 metara, prema mišljenju mnogih, jedno je od najljepših ledničkih jezera u Evropi.  

Mještani ga zovu Gorsko oko, a nekada mirno stočarsko selo koje leži na obalama ovog jezera, već odavno je neizbježna destinacija hiljadama turista. 

Vožnja od Fojnice do Prokoškog jezera makadamskim putem traje četrdesetak minuta. Iako je put prilično loš, ovaj biser prirode svakako vrijedi posjetiti, jer prizor koji vas dočeka dok prilazite jezeru ostavlja bez daha.

 Kraj septembra za mještane sela uz Prokoško jezero znači i pripreme za polazak. Polako se spremaju da napuste svoje katune i spuštaju se prema Fojnici prije prvih mrazeva. 

Sead Bureković kaže nam da su zime na Prokoškom jezeru teške i duge te da će se i posljednji među njima za desetak dana spustiti niže. Niko od njih tamo ne ostaje zimi, jer je izrazito hladno, a oni koji imaju terence, ponekad obiđu imanja da provjere je li sve uredu. 

– Zimnicu smo već spremili, malo zahvaljujući zaradi od turista, a malo i našim radom na njivama. Osigurali smo se za zimu, jer bilo je dosta gostiju ovog ljeta – rekao je Bureković. 

Cijeli kraj se iz godine u godinu mijenja, dolazi sve više ljudi, a svake sezone na obalama Prokoškog jezera niče nekoliko novih koliba.

w873 734x463 

Bureković govori da je prije rata tu bilo svega dvadesetak koliba, a sada ih ima više od 330. Pored jezera smo sreli grupu turista, a kako kažu mještani, oni su možda i među posljednjima za ovu sezonu. 

Četverica prijatelja iz Saudijske Arabije uživala su u prelijepom pogledu na jezero. Jedan od njih kazao nam je da su tu stigli prije dva dana, a ostat će još nekoliko dana.

– Fascinira nas ljepota prirode, a i ljudi su srdačni. Svi su domaćinski raspoloženi. Želimo iskoristiti svaki trenutak da se odmorimo, jer ovako nešto nemamo u našoj zemlji – rekao nam je Faleh Kaled. 

Veliki broj turista mještanima donosi dobru zaradu, cijene smještaja su do 100 KM za jednu noć, a u ponudi je i domaća hrana. Potrebno je, kako kažu, spriječiti divlju gradnju, odnosno uvesti rigoroznije mjere zaštite jezera, napraviti kvalitetnu infrastrukturu pa će ovaj prirodni dragulj biti očuvan i za neke buduće generacije.

Triton kao vjerni čuvar   

Prokoško jezero poznato je i kao stanište tritona, endemičnog vodozemca. Seljani ga još zovu i vjernim čuvarom tajne jezera. Iako mnogi tvrde da u jezeru više nema tritona zbog nelegalne gradnje i onečišćenja, mještani kažu da ih još ima i da ih vide s vremena na vrijeme.

 

(avaz.ba)

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …