fbpx
Petak , 19 Aprila 2024
Becir 613x463

Fojnica: Danas je na Bolji svijet preselio veliki čovjek Bećir (Arif) Mujin

Becir 613x463

Becir 613x463

 Piše: Mensur Pašalić

Danas je u 77. godini, u vrijeme ikindije-namaza, na Bolji svijet preselio Bećir ( Arifa ) Mujin, naš redovni i dragi džematlija.
 
Davne 1965. godine je doselio u Fojnicu. Iste godine se ženi sa Derviša-hanumom Huseljić sa kojom, u skladnom braku, dobiva kćerke Fikretu, Zinetu, Mirsadu i Zijadu.
 
Kao odgovorni roditelji, posebnu pažnju su posvećivali njihovom odgoju, općem i islamskom obrazovanju. 
 
Sjećam se radosnih lica r. Bećira i Derviša-hanume kada na hatmama-završnim ispitima uživaju u iskazanom znanju svojih evlada ili njihovim mevludskim nastupima. Takav osmijeh kod rahmetli Bećira sam još i viđao kada bi slušao svoga unuka Omara kako mujezini i uči.
 
Inače, r. Bećir je svoj radni vijek proveo u fojničkom Šumarstvu od 1960.-2002. godine kao predan i disciplinirani uposlenik. Vozio je kamion za prijevoz oblovine koga je r. Bećir tako održavao da su se mnogi stidjeli svojih automobila. Na vrijeme je obavljao sve zadatke uprkos često neprohodnim i zavijanim šumskim putevima. Brojne hajr-dove je dobijao od pješaka koje je primao u čistu kabinu svoga “šticara” i dovozio ih bez naknade do odredišta.
 
R. Bećir je živio islam: redovno je klanjao, postio, prisustvovao mukabelama, pomagao Zajednicu koliko je mogao.Prilikom organizacije godišnjeg mevluda uvijek nam je donosio prilog, kako je govorio, za šerbe.
 
Ostaće mi u sjećanju naši poslijesabahski razgovori u šetnji do “1001. noći” u kojima je on izražavao bojazan za naš Ummet i našu budućnost te iskonsku potrebu jedinstva muslimana i na lokalnom i na općem planu. Strijepio je od scenarija iz bolne prošlosti muslimanskog svijeta.
 
Iza r. Bećira, pored hanume i kćerki, ostaju unučad Samir, Selma, Nejra, Emina, Melisa, Amila, Omar i Anes te zetovi Sead, Elvedin, Asim i Semin. Naravno, tu je i brojna familija, ali i mi koji smo ga cijenili kao prijatelja i brata u mubarek-islamu.
 
Jučer smo ja i r. Bećir zajedno klanjali  džumu u Atik-džamiji, selamili se i ispitali za zdravlje….
 
A ja večeras iskreno molim Milostivog Allaha da r. Bećiru podari džennet-firedevs a njegovoj porodici sabr-džemil!
 
“Inna lilllahi ve inna ilejhi radžiun!”
 

Pročitajte i ovo

Prava ljubav! Priča o Armini i Saudinu, slabovidnoj djevojci i slijepom mladiću iz Kiseljaka

Jedna divna priča o ljubavi, a o ljubavi treba pričati uvijek, našla se u Sarajevu. …