fbpx
Četvrtak , 29 Jula 2021
Reumal

Danas centralna manifestacija “511. dani Ajvatovice”

Na platou Ajvatovice kod Prusca danas će biti održana centralna manifestacija “511. dana Ajvatovice” gdje će više hiljada vjernika iz BiH, ali i gosti iz svijeta obilježiti još jednu godišnjicu najvećeg dovišta u Evropi.

Ajvatovica predstavlja najveće dovište muslimana u Evropi, a ujedno je i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Priča datira još od 15. stoljeća kada je Ajvaz-dedo, islamski učenjak i derviš, iz Turske došao u Bosnu, a nakon dugotrajne suše na ovom području 40 dana i noći je učio dovu i molio Gospodara za vodu. Posljednjeg jutra Ajvaz-dedo je usnio san o pojavi vode iz razdvojene stijene, a posjetioci i danas prolaze kroz rascjep, a mještani Prusca i danas piju istu vodu.

Manifestacija “511. dani Ajvatovice” počela je 18. juna na Musali u Pruscu uz program ilahija i kasida, a jučer su nakon ikindije namaza konjanici i bajraktari prodefilovali kroz Donji Vakuf prema Pruscu gdje će danas doći do platoa Ajvatovice.

Ove godine za razliku od prethodne na centralnoj svečanosti najavljen je povratak turskog vojnog orkestra Mehter, a bit će upriličeno i otvorenje džamije na platou Ajvatovice čiji je donator Općina Bursa iz Turske čija će delegacija danas prisustvovati na Ajvatovici.

U sklopu Ajvatovice održani su brojni kulturno-vjerski programi, a nakon današnje manifestacije, u ponedjeljak i utorak planirani su još neki sadržaji. Ukupno će biti održano više od 50 događaja u 11 dana Ajvatovice, a svi posjetioci su pozvani da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Pročitajte i ovo

BiH: I danas skoro 40 stepeni, ozbiljno upozorenje za građane

Za cijelo područje Bosne i Hercegovine danas je, zbog očekivanih vrelina, upaljen narandžasti meteoalarm. To znači …