fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Danas centralna manifestacija “511. dani Ajvatovice”

Na platou Ajvatovice kod Prusca danas će biti održana centralna manifestacija “511. dana Ajvatovice” gdje će više hiljada vjernika iz BiH, ali i gosti iz svijeta obilježiti još jednu godišnjicu najvećeg dovišta u Evropi.

Ajvatovica predstavlja najveće dovište muslimana u Evropi, a ujedno je i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Priča datira još od 15. stoljeća kada je Ajvaz-dedo, islamski učenjak i derviš, iz Turske došao u Bosnu, a nakon dugotrajne suše na ovom području 40 dana i noći je učio dovu i molio Gospodara za vodu. Posljednjeg jutra Ajvaz-dedo je usnio san o pojavi vode iz razdvojene stijene, a posjetioci i danas prolaze kroz rascjep, a mještani Prusca i danas piju istu vodu.

Manifestacija “511. dani Ajvatovice” počela je 18. juna na Musali u Pruscu uz program ilahija i kasida, a jučer su nakon ikindije namaza konjanici i bajraktari prodefilovali kroz Donji Vakuf prema Pruscu gdje će danas doći do platoa Ajvatovice.

Ove godine za razliku od prethodne na centralnoj svečanosti najavljen je povratak turskog vojnog orkestra Mehter, a bit će upriličeno i otvorenje džamije na platou Ajvatovice čiji je donator Općina Bursa iz Turske čija će delegacija danas prisustvovati na Ajvatovici.

U sklopu Ajvatovice održani su brojni kulturno-vjerski programi, a nakon današnje manifestacije, u ponedjeljak i utorak planirani su još neki sadržaji. Ukupno će biti održano više od 50 događaja u 11 dana Ajvatovice, a svi posjetioci su pozvani da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …