fbpx
Četvrtak , 17 Oktobra 2024

Priča o Salihi Salihagić: Čuvarica tradicije i zaboravljenih vještina u Ostružnici

Na prekrasan sunčan oktobarski dan, put nas je doveo do imanja hanume Salihe Salihagić, jedinstvene žene u Ostružnici, koja sa ponosom nastavlja tradiciju mlinarenja staru preko stotinu godina. Saliha je možda jedina žena na ovim prostorima koja i dalje melje žitarice – kukuruz, pšenicu, raž, heljdu – koristeći mlin naslijeđen od svog dede, Edhem-age Salihagića i oca Tajiba. Oni koji dolaze po njeno kukuruzno brašno tvrde da je pura napravljena od njega nešto najbolje što su probali.

Mlin (lijevo) i pilana (desno)

Porodična priča Salihagića seže unazad više od jednog stoljeća. Edhem-aga, Salihin dedo, imao je hidrocentralu u Ostružnici, koja je pokretala pilanu i mlin. Godine 1924. sagradili su veliku porodičnu kuću, a hidrocentrala je snabdijevala energijom njihov impozantni pogon. Međutim, tokom procesa nacionalizacije, mašine su im konfiskovane i prebačene u Vranicu.

Temelji stare pilane

Uprkos tome, Edhem-aga nije klonuo duhom, ponovo je napravio pilanu i vratio se poslu, pokazujući istrajnost koja i danas krasi njegovu porodicu.

Salihino imanje, smješteno uz rijeku Fojnicu, odiše historijom i tradicijom. Iako rijeka dodaje posebnu ljepotu krajoliku, za njen rad je presudna voda Pilanskog i Mlinskog jaza, koji su pokretali proizvodnju u davnim vremenima.

Hidrocentrala stara više od 100 godina

Čak i tokom ratnih godina, porodica Salihagić je ponovo osposobila svoju hidrocentralu, omogućivši tako da imaju barem jednu sijalicu u kućama u najmračnijim trenucima rata.

Edhem-aga, o kojem Saliha rado priča, ženio se dva puta, oba puta ženama iz ugledne porodice Sikirić. Iz tih brakova dobio je 12 djece – 6 sinova i 6 kćeri, a među njima i šejha Halida ef. Salihagića, istaknutu ličnost islamske zajednice. Njegovi unuci, Raif, Faik i Rešad Dizdarević, kasnije su postali politička elita u bivšoj Jugoslaviji, a tragovi njihove porodične tradicije i danas se osjećaju.

Na ulazu u Salihino imanje dočekuje vas velika bosanska kanata, a kad kročite unutra, pred vama se otvara očaravajuća bosanska avlija. U njoj, uz šarenilo cvijeća i plodnu baštu, smješten je pravi mali muzej na otvorenom.

Stare mašine, nekada neophodne za rad na mlinu i u poljoprivredi, danas stoje kao tihi svjedoci prošlih vremena. Saliha nije samo čuvarica porodičnog naslijeđa, već i živa veza sa prošlošću, održavajući priču Salihagića i Ostružnice živom za generacije koje dolaze.

Njezin trud i predanost radu ne samo da su sačuvali rijetku vještinu, već su stvorili oazu mira i tradicije, gdje posjetitelji mogu osjetiti duh prošlih vremena, uživajući u jednostavnim, a tako dragocjenim čarima prirode i zanata. Saliha Salihagić je primjer snage, upornosti i ljubavi prema porodičnoj baštini, čuvajući tradiciju koja je oblikovala cijele generacije.

Svako ko se uputi u Ostružnicu, neka obavezno posjeti Salihino imanje, jer ono nije samo mjesto gdje se melje brašno, već živi spomenik jednog davnog, ali neizbrisivog vremena.

Harun Pašalić/mahalla.ba

Pročitajte i ovo

Mirsad Murić i Admir Karić uručili donacije ugroženim porodicama i vatrogascima

Nakon razornih poplava koje su nedavno pogodile Fojnicu i Jablanicu, Fojničanin Admir Karić i njegov …