fbpx
Ponedjeljak , 7 Oktobra 2024

Van dužnosti pomažu unesrećenima: Sjajni fojnički “plavci”

Nakon nedavnih poplava koje su teško pogodile općinu Fojnica, solidarnost i zajedništvo pokazali su se u punom svjetlu. Osim brojnih volontera i vojske, posebnu pažnju privukli su pripadnici fojničke policije, koji su, van svojih dužnosti, obukli civilna odijela i aktivno se uključili u pomoć stanovništvu.

Iako nisu bili službeno angažirani, mnogi policajci su, čim suuvidjeli razmjere katastrofe, odlučili pomoći svojim sugrađanima. Na terenu, među volonterima, mogli su se vidjeti u sasvim drugačijem izdanju – bez uniforme, ali s jednakim osjećajem odgovornosti i predanosti. Njihova prisutnost je bila od ogromne važnosti, kako zbog fizičke pomoći, tako i zbog dodatnog osjećaja sigurnosti koji su pružali.

U naseljima Gojevići i Bakovići, gdje su poplave nanijele najveću štetu, policajci neumorno rade rame uz rame s vojnicima i civilima, uklanjajući smeće, mulj i naslage nanesene vodom. Neki od njih su pomagali u organizaciji timova, osiguravajući da svaka pomoć stigne tamo gdje je najpotrebnija, dok su drugi radili na čišćenju lokalnih puteva i domaćinstava.

Jedan od policajaca je kazao: “Kada smo vidjeli situaciju, jednostavno nismo mogli stajati po strani. Ovo su naši sugrađani, naše komšije. Svi smo pogođeni na neki način, i bilo je prirodno da pomognemo.”

Mnogi mještani izrazili su zahvalnost i divljenje zbog nesebične pomoći policije. “Vidjeti naše policajce kako pomažu, bez uniforme, kao obični građani, puno znači. Osjećamo se sigurnije i ponosni smo što su tu s nama, ne samo kao čuvari zakona, nego i kao prijatelji,” izjavila je stanovnica Gojevića.

Ova nesvakidašnja slika policajaca u civilnom odijelu koji, s lopatama u rukama, pomažu u raščišćavanju ulica, samo je jedan od mnogih primjera kako se zajednica u Fojnici ujedinila u teškim trenucima. Njihova spremnost da stanu uz svoje sugrađane, čak i kada nisu u službenoj funkciji, još jednom je pokazala kolika je snaga zajedništva i solidarnosti.

Dok se Fojnica polako oporavlja od posljedica poplava, ovi heroji bez uniforme ostavljaju neizbrisiv trag svojim djelima, pokazujući da prava služba zajednici ne prestaje s krajem radnog vremena.

Pročitajte i ovo

Pripadnici Oružanih snaga BiH pomažu u čišćenju poplavljenih područja Fojnice

Uslijed obilnih kiša i poplava koje su proteklih dana zahvatile područje Fojnice, naselja Dusina, Gojevići …