fbpx
Utorak , 22 Oktobra 2024

Srijeda u Fojnici: Pazarni dan na Zelenoj pijaci, četiri dana do lokalnih izbora

Na fojničkoj Zelenoj pijaci, kao i svakog srijednog jutra, okupili su se brojni proizvođači i prodavači, nudeći svježe poljoprivredne, mliječne, mesne i tekstilne proizvode. Raznovrsna ponuda privukla je mnoge kupce, a među njima i brojne posjetioce iz drugih mjesta, koji su uživali u bogatstvu domaćih proizvoda.

Među proizvođačima, Aiša Hasanhodžić je izdvojila ponudu domaće cvekle, po cijeni od 3 KM po kilogramu. Posebno nas je zaintrigirala cvekla od čak 2 kilograma koju smo fotografisali.

Mejra Merdžanić je za svojim hastalom imala raznovrsno povrće iz svog vrta: mrkva sa Vrtače se prodavala po 2,5 KM, krompir po 1,5 KM, a grah je koštao između 10 i 12 KM po kilogramu. Zeleni paradajz bio je 3 KM po kilogramu, savršen za one koji vole kiseli okus ovog specijaliteta.

Šljive su također privukle pažnju, a Zilko i Samira Mukača su preporučile svoje posebno ukusne šljive po cijeni od 3 KM po kilogramu. “Svježe su, slatke i idealne za pravljenje džema ili jednostavno za uživanje”, kazala je Samira s osmijehom.

Iako se bliže lokalni izbori, koji su zakazani za svega četiri dana, atmosfera na pijaci nije bila isključivo politička. Na pijaci su prisustvovali i neki od kandidata za Opštinsko vijeće Fojnica, što je dodatno oživjelo atmosferu.

Hamza Pašalić (SDA) i Adela Džafić-Karalija (SDP)

Zabilježili smo trenutak u kojem su se u prijateljskoj i opuštenoj atmosferi fotografisali kandidati SDA Hamza Pašalić i kandidatkinja SDP-a Adela Džafić-Karalija. Njihova zajednička fotografija, puna smijeha i vedrine, poslala je poruku o tome da, iako suprotstavljenih političkih opcija, saradnja i zajedništvo uvijek trebaju biti prioritet.

Fojnička pijaca danas je, osim prostora za trgovinu, pokazala kako su socijalni i politički odnosi itekako važan dio zajednice, a pozitivna atmosfera samo je dokaz da pazarni dani u Fojnici nisu samo ekonomski, već i društveni događaji.

Pročitajte i ovo

Mijatović: Na sljedećem Kongresu SDP-a ne biramo samo predsjednika nego i budućnost BiH

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović komentarisao je …