fbpx
Subota , 28 Septembra 2024

Sezona vrganja u punom jeku: Atif Mujčić pronašao “kapitalca” od 1,5 kilograma

Fojnica i Kiseljak ovih dana vrve beračima gljiva koji pretražuju šumske proplanke i staze u potrazi za vrganjem, jednom od najtraženijih vrsta gljiva u ovom kraju. Sa cijenama koje se kreću od 11 do 15 KM po kilogramu, vrganji su i dalje privlačna opcija za sve one koji žele dodatno zaraditi ili se jednostavno upustiti u šetnju kroz prirodu i uživati u berbi.

Lokalno stanovništvo često zna pronaći prave šumske “kapitalce”, a jedan takav primjer je i Atif Mujčić, koji je danas u fojničkim šumama ubrao vrganj težak čak 1,5 kilograma. Ovaj impresivan ulov izazvao je divljenje među iskusnim beračima, jer takvi primjerci nisu česta pojava.

“Berba gljiva je za mene više od same zarade, to je spoj s prirodom i pravi način da se opustim,” kaže Atif, ističući da je ovogodišnja sezona bila iznimno plodna.

Mada cijene variraju, vrganji su tražena roba na pijacama, a njihova kvaliteta i svježina često osiguravaju dobru prodaju, bilo da se radi o domaćinstvima koja ih konzumiraju, ili ugostiteljima koji ih koriste u pripremi gurmanskih jela. Upravo zbog toga, mnogi berači gljiva koriste svaki slobodan trenutak da izađu na teren, jer su vrganji cijenjeni i zbog svoje nutritivne vrijednosti i bogatog okusa.

Sezona berbe vrganja u fojničkim i kiseljačkim šumama nastavlja se u narednim sedmicama, a svaki dan nosi nove prilike za bogate ulove i šumske avanture.

Pročitajte i ovo

FOJNICA: Polaznici mektebske nastave iz džemata Čaršija posjetili Medresu Osman ef. Redžović u Visokom

U sklopu obilježavanja 12. Rebiu-l-evvela, polaznici mektebske nastave džemata Čaršija iz Fojnice, predvođeni svojim muallimom …