Nakon okončanog postupka registracije u skladu s Pravilnikom o sistemima kvalitete za prehrambene proizvode (Službene novine BiH, broj 90/18), četiri tradicionalna bosanskohercegovačka proizvoda upisana su u Registar oznaka porijekla i oznaka geografskog porijekla u Bosni i Hercegovini, koji vodi Agencija za sigurnost hrane BiH.
Hercegovački ćupter, semberski kupus i fojnički krompir registrirani su oznakom geografskog porijekla, dok je repovački sir registriran oznakom porijekla.
Rješenja o registraciji ovih proizvoda objavljena su u Službenim novinama BiH, broj 58/24.
Hercegovački ćupter je trajni prehrambeni proizvod, odnosno tradicionalna hercegovačka slastica – slatkiš.
Podsjeća na gumenu bombonu. Ćupter je prirodni proizvod bez dodatka aditiva, hemikalija i rafiniranog šećera.
Proizvodi se kuhanjem crnog ili bijelog ili kombinacijom (Rose) oba vinska mošta autohtonih hercegovačkih sorti grožđa s brašnom ili grizom ili kombiniranjem brašna i griza nakon čega se suši tradicionalno na suncu, a u novije vrijeme primjenjuju se i druge metode sušenja. Prilikom proizvodnje moguće je dodati i neke začine ili orašaste plodove, ovisno o preferencijama proizvođača.
Semberski kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Semberskim kupusom se mogu nazvati sorta “bijeljinski kupus” i hibridi koji imaju slične osobine pri uzgoju u skladu sa specifikacijom proizvoda. Neki od ovih hibrida su Bravo F1, Gintamo F1, Green Globe F1, Capture F1, Marloo F1. Semberski kupus može se stavljati na tržište kao svjež i prirodno fermentiran (kiseo) i mora imati, za sve sorte, karakteristike opisane u ovoj specifikaciji.
Fojnički krompir su krtole krompira (lat. Solanum tuberosum L) namijenjene za ishranu ljudi, proizvedene na poljoprivrednom zemljištu koje se nalazi unutar administrativnih granica općine Fojnica. U botaničkom smislu predstavljaju zadebljali vrh podzemnog stabla (stolona) koji sadrži minimalno 19 posto suhe materije. Minimalni promjer krtola koje se stavljaju na tržište iznosi 35 mm.
Repovački sir je bijeli salamurni, punomasni sir koji se proizvodi od punomasnog ovčijeg mlijeka ili mješavine ovčijeg i kravljeg mlijeka gdje udio kravljeg mlijeka ne smije prelaziti 20 posto. Sir se prodaje nakon dva mjeseca zrenja. Kao dodaci u proizvodnji sira koriste se animalno sirilo za koagulaciju mlijeka i kuhinjska so. Mlijeko ne smije biti standardizirano na sadržaj masti i termički obrađeno.
Uključujući ova četiri proizvoda, ukupno 12 proizvoda u Bosni i Hercegovini trenutačno je registrirano oznakom porijekla, oznakom geografskog porijekla i oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.
Prehrambeni proizvodi koji su registrirani jednom od navedenih oznaka na tržištu spadaju u proizvode više cjenovne kategorije, a registrirane oznake daju dodatnu vrijednost i prepoznatljivost geografskom području iz kojeg potječu.
Registrirana oznaka zaštićena je od bilo kakve izravne ili neizravne komercijalne upotrebe za prehrambene proizvode koji nisu obuhvaćeni registracijom.