fbpx
Petak , 20 Septembra 2024

Divne hanume iz Marinića i Grabovika: Đulsa Šarac i Mirzeta Meša

Današnja posjeta Graboviku donijela je susret s dvije izuzetne žene, Đulsom Šarac i Mirzetom Meša, koje su nam bile ljubazne domaćice unatoč svojim obavezama.

Đulsa Šarac

Đulsa i Mirzeta, koje često fotografišemo na fojničkoj pijaci, žive u neposrednoj blizini – Đulsa u Marinićima na kraju sela, a Mirzeta na početku Grabovika. Razdvaja ih samo 50-tak metara, što omogućava često i lahko dolaženje jedne drugoj.

Mirzeta Meša

U skladu s finim fojničkim običajem, iako su bile zauzete, Đulsa i Mirzeta su nas ugostile na kahvi. Đulsa je bila u procesu pučenja mahuna, dok je Mirzeta bila posvećena dimljenju sira i prebiranju brusnice. Njihov rad je bio impresivan, a Mirnes, Đulsin sin, preuzima ključnu ulogu u čišćenju brusnica i brizi oko štale i hajvana.

Posebno smo razgovarali s Mirzetom koja je istakla koliko je Đulsa bila važna podrška nakon što je prije 11 godina izgubila muža. Obje žene ističu koliko su zajednički rad i podrška važni za uspjeh i održavanje njihovih domaćinstava.

Mirnes Šarac

Mirnes nam je otkrio informacije o mjestima na kojima beru brusnice i borovnice, naglašavajući da je ovogodišnji urod borovnica bio slabiji nego inače. Oba domaćinstva uzgajaju domaće povrće i proizvode razne mliječne proizvode koje Đulsa, njezin sin Mirnes i Mirzeta pripremaju.

Njihova posvećenost i trud u očuvanju tradicije i kvalitetnog života na selu su inspiracija i podsjetnik na važnost zajedništva i rada u očuvanju naše prelijepe bosanske tradicije.

Pročitajte i ovo

Fojnica je bogatija za još jednu hajr-česmu

Plemeniti Gospodar je Fojnicu obdario bezbrojnim izvorima pitke, hladne, čiste i kvalitetne vode. Njen sastav …