fbpx
Nedjelja , 6 Oktobra 2024

Fojnica: Dani divlje borovnice Vrtača 2024

Katunsko naselje Vrtača, poznato po najvećem otkupu i ubiranju borovnica u Evropi, bilo je domaćin prvog izdanja manifestacije “Dani divlje borovnice Vrtača 2024”.

Ovaj jedinstveni događaj privukao je brojne posjetioce iz Konjica, Sarajeva, Visokog, Tešnja i drugih dijelova Bosne i Hercegovine, a cilj mu je popularizacija i zaštita fojničke borovnice na planini Vranici.

Glavni organizatori manifestacije, Enver Bašić i Elvedin Merdžanić, pripremili su za goste autentičnu planinsku hranu, uključujući kotliće, pečenje i specijalitete, uz pratnju muzike uživo.

Događaj je imao za cilj da predstavi bogatstvo ljekovitog bilja koje raste na Vranici, među kojima su islandski lišaj, borovnica, medvjeđe grožđe (uva), kantarion i vrbovica.

Među prisutnima su bili i gosti: Feđa Voloder, direktor Šumarije Konjic, Vildan Hajić, direktor ŠPD SBK, te Salkan Merdžanić, potpredsjednik Skupštine Srednjobosanskog kantona.

Manifestacija “Dani divlje borovnice” ima ambiciju da se organizuje svake godine u još masovnijem obliku, s ciljem da postane prepoznatljiv događaj koji će privući posjetioce iz svih krajeva i promovirati ekološki značaj i bogatstvo planine Vranice.

U planu je i zaštita imena fojničke borovnice, čime bi se dodatno potaknuo razvoj lokalne zajednice i očuvalo prirodno bogatstvo ovog područja.

Organizatori vjeruju da će ova manifestacija postati tradicionalni susret ljubitelja prirode, dobre hrane i muzike, te da će doprinijeti jačanju turističkog potencijala regije.

Pročitajte i ovo

Fojnički heroji: “Zuka Transport” sva svoja vozila koristi za pomoć ugroženom stanovništvu

U trenucima kada su poplave uništile domove i imovinu, mještani Fojnice pokazali su iznimnu solidarnost …