fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Dok napadi izraelskih snaga traju, vjernici klanjaju u Al-Aksi

Tokom napada izraelskih snaga je došlo i do izbijanja požara, a zapalilo se i jedno stablo u haremu džamije.

Još uvijek traju napadi koje su izraelske snage sigurnosti počele izvoditi nakon što su vjernici klanjali akšam-namaz u kompleksu Al-Akse javlja Anadolija.

Glasnogovornik Uprave islamskih vakufa u Al-Qudsu Firas Dibs je kazao da je izraelska policija napala vjernike u džamiji Al-Aksi i da je došlo do naguravanja između policije i palestinske omladine, nakon čega je izraelska policija počela upotrebljavati plastičnu municiju i šok bombe.

Tokom napada izraelskih snaga je došlo i do izbijanja požara, a zapalilo se i jedno stablo u haremu džamije. Požar je ugašen intervencijom vatrogasaca.

Neredi oko džamije i dalje traju


Dibs je kazao da Jevreji obavljaju obrede kod Zida plača u kompleksu Al-Akse, a da još uvijek traju napadi izraelske policije na Palestince. Palestinska omladina je odgovorila bacanjem kamenja u pravcu policije.

Uprkos napadima izraelskih snaga, vjernici su počeli klanjati i teravih-namaz.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage intervenirale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse. Povrijeđena je najmanje 331 osoba.

Ekstremne jevrejske grupe jučer i danas obilježavaju “Dan Al-Qudsa” u znak sjećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

Direktor Vakufa Mesdžidu-l Akse Sheikh Omar al-Kiswani pozvao je islamski svijet da pomogne. On je preko razglasa na Harem-i Šerifu istakao kako se Al-Aksa nalazi pod velikim napadom i najavio nastavak palestinskog otpora.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …