fbpx
Utorak , 22 Oktobra 2024

Lokalni izbori u Fojnici 2024: Ponovni izlazak starih imena, ali i promjene na listama

U nedjelju, 20. oktobra 2024. godine, Fojnica će po ko zna koji put postati politička arena u kojoj će građani odlučiti ko će predstavljati njih i njihove interese u Općinskom vijeću. Na ovim izborima ponovo će se naći većina aktuelnih vijećnika, ali bit će i nekoliko značajnih izostanaka i novih lica.

Na prethodnim lokalnim izborima 2020. godine, Općinsko vijeće Fojnice, koje broji 21 vijećnika, bilo je sastavljeno od deset vijećnika iz Stranke demokratske akcije (SDA), četiri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH), tri iz Saveza za bolju budućnost (SBB), tri iz Socijaldemokratske partije (SDP) te jednog iz HDZ-a 1990. No, promjene u političkom angažmanu, kao i odustajanja nekih vijećnika, doveli su do rotacija unutar vijeća.

Iz redova SDA, Mahir Hasanagić i Almir Zuka su se nakon izbora odrekli svojih mandata, a zamijenili su ih Salih Softić i Nasir Selimović. Također, iz HDZ-a BiH, Branko Stanić je prepustio svoj mandat Katarini Tolo, koja je nakon udaje postala Katarina Tuka. Iz SBB-a su se dogodile značajne promjene – stranka se u međuvremenu raspala, a njihova tri vijećnika su našla nove političke domove. Emir Sulejmanović postao je predsjednik Naše stranke u Fojnici, dok je Adna Kurta, sada Agić, također prešla u Našu stranku, a Emir Meša se priključio Stranci za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

SDP je također pretrpio promjene – nakon smrti dugogodišnjeg vijećnika Ismeta Zuluma, na njegovo mjesto u vijeće je ušao Mirza Salčinović, čime je ova stranka zadržala svoju prisutnost u vijeću.

Nove liste, stara imena, ali i izostanci
Kada je riječ o ovogodišnjim izborima, većina aktuelnih vijećnika ponovno će se naći na listama svojih stranaka. Ipak, nekoliko značajnih imena neće biti u utrci za novi mandat. Među njima su rano preminuli Ismet Zulum i Emir Sulejmanović, koji je bio važna politička figura u Fojnici, zatim Amela Merdžanić, koja se nakon dva mandata u vijeću odlučila povući iz političkog života, te dugogodišnji vijećnik Nasir Selimović, bivši načelnik Fojnice.

S druge strane, Branko Stanić iz HDZ-a BiH također se povukao s političke zakonodavne scene, pa se njegovo ime neće naći na listama, iako je bio jedan od istaknutijih članova vijeća. I dok neki odustaju, drugi preuzimaju njihove pozicije i pripremaju se za novu političku borbu.

Utrka za vijeće u novim okolnostima

Ovi izbori dolaze u vremenu kada se politička scena Fojnice mijenja. Stranke poput Naše stranke, koja je postala jača zahvaljujući prelascima bivših članova SBB-a, sada imaju veći značaj u lokalnoj politici. Također, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, s novim članovima poput Emira Meše, ulazi u borbu s jasnim ambicijama.

Hoće li aktuelne stranke zadržati svoj utjecaj ili će nove političke snage donijeti promjene? Odgovor na ovo pitanje leži u rukama birača, koji će 20. oktobra odlučiti ko će ih predstavljati u naredne četiri godine.

Bez obzira na rezultat, jedno je sigurno – predstojeći izbori donose neizvjesnost i nove izazove za političku scenu Fojnice.

Pročitajte i ovo

Djeco, gledajte šta je ljubav! Kako je Bećir spasio Hajru: Kaže mi, volio sam ja umrijeti, nego ti

Kada su kobne poplave zadesile ovo područje, Bećir i Hajra proveli su sedam sati u …