fbpx
Utorak , 22 Oktobra 2024

Mladi Fojničanin Harun Mujčić novi magistar šumarstva

Harun Mujčić, rođen 19. decembra 1999. godine u Fojnici, sin Adnana i Senide Mujčić, uspješno je magistrirao na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Na ovaj put obrazovanja odlučio se nakon završetka osnovne škole u rodnoj Fojnici i srednjeg obrazovanja u Srednjoj mješovitoj školi “Zijah Dizdarević”, gdje je stekao zvanje medicinskog tehničara.

Iako su mnogi mladi u to vrijeme tražili posao izvan granica Bosne i Hercegovine, Harun je izabrao ostati u domovini i nastaviti svoje obrazovanje.

Povezanost teorijskog znanja i praktičnog rada na terenu bila je ključna u njegovoj odluci da 2018. godine upiše Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Diplomirao je 2021. godine, a potom nastavio studije na drugom ciklusu. Harun je 10. oktobra 2024. godine odbranio magistarski rad na temu „Promjene cijena drvnih proizvoda šumarskog sektora u Bosni i Hercegovini u periodu od 2015. do 2022. godine“.

Ovim radom dao je važan doprinos razumijevanju ekonomskih aspekata šumarske industrije u Bosni i Hercegovini.

“Želim se zahvaliti svom mentoru, prof. dr. Dženanu Bećiroviću, kao i ostalim profesorima i asistentima na Šumarskom fakultetu, koji su nesebično dijelili svoje znanje sa mnom i drugim studentima,” rekao je Harun prilikom odbrane svog rada.

Pored akademskih uspjeha, Harun je bio aktivan član Izvršnog odbora Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, gdje je radio na poboljšanju studentskog standarda. Tokom pet godina provedenih u Studentskom domu u Nedžarićima, upoznao je mnoge ljude iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, kao i iz susjednih zemalja, što su iskustva koja je nazvao neprocjenjivim.

Harun se posebno zahvaljuje Allahu dž.š. i svojoj porodici, koja mu je bila najveća podrška tokom studija. “Ponosan sam što sam treći magistar u svojoj porodici, i zahvaljujem se prijateljima zbog kojih će studentski dani uvijek ostati najljepši dio mog života,” dodao je.

Trenutno se stručno osposobljava u Kantonalnoj upravi za šumarstvo Srednjobosanskog kantona, gdje nadograđuje svoja znanja i vještine iz oblasti šumarstva.

Harun se nada da će uskoro pronaći stalno zaposlenje u svojoj struci, kako bi svojim znanjem i iskustvom mogao doprinijeti svojoj zajednici.

“Upornost, učenje, studiranje, odricanje i ljubav prema onome što radite vode vas do uspjeha,” zaključuje ovaj mladi Fojničanin, koji je primjer kako se trudom i posvećenošću mogu ostvariti veliki uspjesi u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo

Djeco, gledajte šta je ljubav! Kako je Bećir spasio Hajru: Kaže mi, volio sam ja umrijeti, nego ti

Kada su kobne poplave zadesile ovo područje, Bećir i Hajra proveli su sedam sati u …