fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024
duhovi9 823x463

Mahalla.ba istražuje: Šta se dešava sa fojničkom pijacom?

duhovi9 823x463

 duhovi9 823x463

Šta se dešava sa fojničkom pijacom? 

Zbog brojnih upita građana, istražili smo zašto, ponovo, u Fojnici nemamo pazarni, pijačni dan srijedom.

Kako smo saznali, razlog leži u novome Zakonu o unutrašnjoj trgovini koji nalaže registraciju svih prodavača na pijacama i tržnicama.

– Radi se prvenstveno o ozakonjenju djelatnosti koja je osnov njihove (prodavača na pijaci kojih ima po statističkim podacima oko 25 hiljada u Federaciji BiH) egzistencije, a time će i ostvariti svoja prava iz radnog odnosa. Naravno, očekujemo i da će određeni broj ljudi iz ove kategorije biti protiv. Prema organizatorima pijaca bit će pooštrena pravila prilikom iznajmljivanja tezgi – istakao je Vujanović, federalni ministar trgovine. 

Ono što ostaje nejasno, odnosno siva zona ovoga zakona jeste pitanje buvljaka, to jeste mjesta gdje se prodaje polovna roba.

Jer pod donešeni Zakon podliježu samo oni koji prodaju novu i nekorištenu robu.

Osim ovoga “problema”, u Fojnici se pojavio i drugi problem. Prostor na kojem se nalazila pijaca, u ulici Džemala Bijedića, je promijenio svoga vlasnika, tako da postoji mogućnost i promjene namijene toga prostora.

pijaca 617x463

Kada i na kojem će mjestu u Fojnici biti otvorena pijaca, naš izvor nam nije znao kazati. Ono što smo još saznali jeste da Zelena pijaca u ulici Novo Naselje će, od sada, biti pod skrbništvom KJP Šćona.

Građani apeliraju na nadležne da se pitanje pijace što prije riješi jer pijaca nije samo mjesto trgovanja nego i susreta, priče, razmjene ideja i mišljenja. Pijačni dan je bosanski duh i dan u sedmici kojem se veliki broj stanovništva raduje. 

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …