fbpx
Subota , 5 Oktobra 2024

Dan nakon poplava: Sablasne scene iz Gojevića i Bakovića

Poplave koje su zahvatile područja Bakovića i Gojevića ostavile su iza sebe prizore potpunog uništenja i nevjerice.

Novinarske ekipe, zajedno sa načelnikom opštine Fojnica, Sabahudinom Klisurom, obišle su pogođena područja gdje su zatekli razorene kuće, uništene automobile, oštećene puteve i stanovnike koji iscrpljeno pokušavaju spasiti ono što se još može spasiti.

Lica stanovnika ispunjena su brigom, dok njihova borba s vodom traje već danima. “Nikad nismo vidjeli ovako nešto”, izjavio je jedan od mještana Bakovića, dodajući da je rijeka na nekim mjestima promijenila svoj tok, ostavljajući nepopravljive posljedice na okolni teren.

Na terenu su prisutni radnici firme Grakop, angažirani na čišćenju riječnih nanosa i oslobađanju propusta. Njihov posao je otežan zbog velike količine vode i oštećenja puteva, pa su mnogi dijelovi Gojevića i Bakovića i dalje teško dostupni. Policija kontrolira prilaz ovim naseljima, dopuštajući prolazak samo hitnim službama i radnicima, kako bi spriječili daljnje ugrožavanje sigurnosti zbog opasnih uvjeta na putu.

“Trenutno niko ne može precizno reći koliko će vremena biti potrebno za potpunu sanaciju terena”, izjavio je načelnik Klisura. “Prioritet nam je osigurati osnovne potrebe za stanovnike i vratiti pristupne puteve u funkciju što je prije moguće.”

Šteta koja je nastala u poplavama još se procjenjuje, ali već sada je jasno da će oporavak ovih naselja biti dugotrajan i zahtjevan.

Pročitajte i ovo

Mladi junaci iz Pločara pomažu u borbi protiv poplava

U teškim trenucima, kada priroda pokaže svoju snagu, ljudi često pokažu svoju humanost i solidarnost. …