fbpx
Ponedjeljak , 30 Septembra 2024

Kiseljačani Elmir i Armin pronašli kapitalca vrganja od 2,2 kilograma!

Nakon što smo jučer pisali o impresivnom ulovu vrganja iz Fojnice teškom 1,5 kilograma, danas stižu vijesti iz komšijskog Kiseljaka. Elmir Litrić i Armin Hodžurda, strastveni berači gljiva, ponosno su pokazali “grdosiju” vrganja teškog čak 2,2 kilograma!

Iako lokaciju gdje su pronašli ovaj gljivarski kapitalac nisu htjeli otkriti – što je uobičajena praksa među iskusnim beračima – njihova priča dodatno potvrđuje da je ova sezona izuzetno rodna za vrganje.

Kako nam javljaju naši Fojničani i Kiseljačani, priroda je ove godine bogato nagradila sve koji se odvaže u šumu u potrazi za ovim cijenjenim gljivama.

Vrganji su među najpopularnijim i najtraženijim jestivim gljivama, a njihova veličina i težina ove godine ostavlja berače u čudu. Ovaj nalaz samo je još jedan dokaz da ljubitelji prirode i gljivarenja imaju mnogo razloga za zadovoljstvo u ovogodišnjoj sezoni.

Pozivamo sve naše čitatelje da, ako se odluče na berbu, paze na prirodu i ne otkrivaju sve svoje tajne lokacije – jer, kako se kaže, svaki berač čuva svoje najdraže mjesto u šumi.

Pročitajte i ovo

Proučena hafiska dova Enisu Bašiću, najmlađem hafizu u Evropi

Najmlađem hafizu u Evropi, osmogodišnjem Enisu Bašiću iz Maljevca, danas je u Islamskom centru u …