Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider stranke Narod i pravda, kazao je za N1 da je bilo “legitimno i legalno” da predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, u Brisel ode sa nedovršenim i do kraja neusklađenim Planom rasta.

Konaković je kazao da još uvijek “čekamo zvanične informacije iz Brisela” da li je dokument prošao, iako je nezvanična informacija da “Plan rasta ne ispunjava kriterije da bi bio prihvatljiv za Evropsku komisiju”.

Mnogo je nepoznanica u vezi sa Planom rasta i onim sa čim je Borjana Krišto jučer otišla u Brisel. Da li je BiH zapravo poslala nedovršenu Reformsku agendu u Brisel?

S obzirom na kompleksnost organizacije Bosne i Hercegovine, krišto je na kraju uradila pravu stvar i izvukla optimum jer smo imali opstrukcije kantonalnih premijera i SNSD-a. Usaglasili smo veoma važne procese i oblasti i to smo poslali u Brisel. Kako je to dobro objasnio Forto, u Briselu su očekivali da uskladimo 95 posto stvari, a mi smo uskladili i više.

Da li je Krišto odlaskom u Brisel ugrozila Mehanizam koordinacije, kako to kaže Milorad Dodik?

To ni izbliza ne smijemo posmatrati kao Mehanizam koordinacije. Ovo je bila naša dobra volja i greška da opozicija može biti konstruktivna. Oni su to iskoristili za političku agendu.

Da li ovo može biti presedan, ako će se dokumenti slati bez saglasnosti kantona, odnosno eniteta, da će Vijeće ministara samo raditi i direktno pregovarati sa EU?

Što se tiče nadležnosti, zna se kako ide pregovarački proces, ovo je bilo legitimno i legalno. E sad da li će biti dovoljno za EU to je jedan drugi ugao. Sigurno ima više političkog nego administrativnog.

Da li će naš dokument biti uzet u razmatranje s obzirom na to da nismo sve završili?

Da budem iskren, mi još uvijek čekamo zvanične informacije iz Brisela. I tamo ima različitih informacije. Sve možemo nazvati nekom dozom spekulacije. Vidjet ćemo da li je dovoljno što smo usaglasili 111 od 113 mjera. Ono što je meni najvažnije je u popravljanju poslovnog ambijenta, ono što je investitorima važno. Imamo i jedan problem jer se nova Evropska komisija tek formira, trebaju nam komesari i to usporava proces.

Da li novac iz evropskg plana rasta može biti usvojen za Bosnu i Hercegovinu ili će morati da čeka? Na šta uopšte možemo računati?

Sad na ništa, mi smo u boksu dok su druge zemlje upalile i uzimaju milione. Šest milijardi eura je ukupan iznos za Zapadni Balkan. Oni koji budu najbrži povlačit će veća sredstva. Time zapravo kreće proces naše integracije u evropsko tržište.

U vezi sa imenovanjem direktora SIPA-e Vijeće ministara neće raspravljati do daljnjeg nakon što nije bilo većine za imenovanje Slobodana Radinkovića, koji je bio prijedlog Nenada Nešića. Iz RS-a kažu da neće odusati od ovog kandidata, kako će završiti ova saga? Hoće li “Trojka” i HDZ popustiti? Da li će biti novih blokada?

Informacije koje smo dobili o ovom kandidatu su zabrinjavajuće i ne izgleda nam da je dovoljno kompetentan da bude na čelu SIPA-e. Ne pristajemo na blokade. Čekamo još uvijek neke važne informacije šta se to dešava. Nema potrebe da se žuri, SIPA radi. Imamo stalno opcije da blokiramo, ali to bi bila šteta za građane. Mislim da napokon imamo zrelu scenu da te blokade ne donose ništa dobro.

Zanimljivo je da je protiv Nešićevog prijedloga glasala i predsjedavajuća Vijeća ministara, Borjana Krišto, koju je Dodik nazvao “nenavodećom raketom”. Je li to znak određenog raskola između Dodika i HDZ-a ili se samo radi o šumu u komunikaciji?

Kad je počeo govoriti o raketama izgledao je kao neko za koga vojni eksperti kažu da je kao bestrzajni, neukopani top.

Dodik pokazuje sve veće stepene nervoze jer je sankcionisan, izolovan, procesuiran… i zbog toga mora se biti oprezan. Trebalo bi da ga neko uravnoteži.

Preuzeto s N1