fbpx
Četvrtak , 19 Septembra 2024

Parovi iz Fojnice pogođeni zatvaranjem poliklinike u Sarajevu: Apel za uključivanje Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja SBK

Poliklinika “New life” u Sarajevu, jedan od rijetkih centara za vantjelesnu oplodnju (BMPO) koji ima ugovor s Federalnim zavodom zdravstvenog osiguranja, naprasno je zatvorila vrata pacijentima, ostavljajući mnoge parove, uključujući i nekolicinu parova iz Fojnice, u ozbiljnim problemima. Zatvaranje ovog centra, u kojem su pohranjeni embrioni parova, uzrokovalo je strah i neizvjesnost oko daljih postupaka.

Jedna od Fojničanki, koja je željela ostati anonimna, istakla je da su ona i njen suprug već od početka bili nezadovoljni pristupom osoblja u poliklinici, ali ih je vijest o zatvaranju potpuno šokirala. Prema njenim riječima, mnogi parovi sada traže način da presele svoje embrione u druge centre, što je dodatni finansijski teret. Problem je posebno izražen jer jedini centar u Sarajevu, osim “New life”, koji ima ugovor sa Zavodom je centar dr. Mehmedbašića. Ostale klinike u Sarajevu koje nude ove usluge nisu u sistemu sufinansiranja, a cijene tretmana dosežu čak 10.000 KM.

Parovi iz Fojnice izražavaju zahvalnost Općini Fojnica koja sufinansira postupak BMPO-a s 1.000 KM, ali je ova podrška nedovoljna. Zbog sve većih troškova, parovi iz ovog kraja apeliraju na Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja Srednjobosanskog kantona (SBK) da se aktivno uključi u rješavanje ovog problema.

„Federalni Zavod ne čini dovoljno. Potrebno je da Kantonalni zavod prepozna ovu krizu i pruži podršku, jer su parovi, osim emocionalnog, podvrgnuti i velikom finansijskom stresu“, istakla je Fojničanka. Također, naglašeno je da postoje sumnje u moguće nepravilnosti i zloupotrebe u sufinansiranju ovih postupaka, o čemu su se već pojavile informacije u medijima.

Parovi iz Fojnice traže hitno rješenje, jer svaki dan čekanja povećava rizik za njihov biološki materijal i šansu za roditeljstvo. Njihov apel je upućen nadležnim institucijama, uključujući Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja SBK, da se uključe u rješavanje ovog problema i pruže prijeko potrebnu pomoć.

Pročitajte i ovo

Fojnica je bogatija za još jednu hajr-česmu

Plemeniti Gospodar je Fojnicu obdario bezbrojnim izvorima pitke, hladne, čiste i kvalitetne vode. Njen sastav …