fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Održan HITAN sastanak o problemima napuštenih pasa u Fojnici

U vezi sa sve učestalijim napadima napuštenih pasa u Fojnici, načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura je danas, u svom kabinetu, održao hitan sastanak sa predstavnicima Policijske i Veterinarske stanice Fojnica, a govorilo se o rješavanju ovog problema.

Osim načelnika Klisure, sastanku su prisusutvovali i Vanja Oroz Jukić, predsjedavajuća OV Fojnica, Alen Cvjetković i Selvedina Kurta, u ime Službe za civilnu zaštitu i inspekcijski nadzor, komandir Policijske stanice Fojnica Amir Softić te Amel Numić i Željko Oroz, predstavnici Veterinarske stanice Fojnica.

Na početku sastanka načelnik Sabahudin Klisura je kazao da je rješavanje nagomilanih problema sa napuštenim psima u interesu svih, te da će Općina Fojnica učiniti sve kako bi se oni sistemski riješili.

„Problem napuštenih pasa je dugogodišnji problem, ne samo u Fojnici nego i u skoro svim drugim sredinama u BiH. Mi zaista nastojimo da uvijek vodimo brigu o svojim građanima s jedne strane, ali i o napuštenim životinjama, stoga ćemo uraditi sve što je neophodno kako bi zaštiti i ljude i životinje “rekao je načelnik Klisura.

Naglasio je da će i dalje, uz pomoć policije, veterinarske stanice i drugih, nastaviti još veći angažman na rješavanju ovog problema.

Na sastanku je bilo riječi o najracionalnijim i najkorisnijim rješenjima, kako bi se ovaj vrlo složen problem riješio na najbolji mogući način, a u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Nakon niza prijedloga, primjedbi, sugestija i diskusija o ovom pitanju usvojeni su i određeni zaključci.

Općina Fojnica zadužuje Veterinarsku stanicu da u što kraćem roku prikupi podatke o prisustvu napuštenih pasa na javnim površinama, te da evidentira njihovu brojnost, vrstu populacije i lokaciju.

Bit će angažovani i hvatači pasa koji će pse voditi u Veterinarsku stanicu gdje će se vršiti sterilizacija i pregled životinja na zarazne bolesti.

Kao jedno od dugoročnih rješenja, predloženo je da se registuruje higijeničarski servis i napravi privremeni azil, odnosno da se angažuje higijeničar koji bi konstantno radio na prikupljanju pasa, te iste vodio u Veterinarsku stanicu, gdje bi se procjenilo stanje u kojem se pas nalazi.

Iz Veterinarske stanice Fojnica su iskoristili ovu priliku da podsjete vlasnike pasa da su obavezni izvršiti svoje zakonske obaveze tj.čipiranje i vakcinisanje.

Nepoštivanjem ovih obaveza, postojeći vlasnici pasa u Fojnici, doprinose još širim razmjerama problema sa psima, a iako su nadležni još 2017.godine obavijestili vlasnike da su dužni izvršiti prijavu svojih pasa, do sada je svega 5% vlasnika ispunilo ovu obavezu.

Iskazana je i činjenica da neodgovorni vlasnici koji ne provode ove mjere, u momentu kada im pas više ne trebaju, istog puste na javnu površinu i time dodatno otežavaju situaciju.

Na kraju, akteri sastanka su se složili da će zajedničkim snagama i na najprihvatljiviji način za sve, nastojati što efikasnije riješiti postojeći problem, a do tada apeluju na sve građane, posebno kada su u pitanuju djeca, da budu maksimalno oprezni.

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …