fbpx
Ponedjeljak , 16 Septembra 2024

Nevjerovatno: Bugari koristili rimski sarkofag kao stol u kafiću na plaži

U bugarskom ljetovalištu Sv. Konstantin i Jelena, nedaleko od grada Varne, otkriven je drevni rimski sarkofag, koji je godinama služio kao stol u jednom kafiću na plaži. Ovaj bizarnan nalaz izazvao je šok i zabrinutost među stručnjacima za kulturnu baštinu, ali i širom javnosti.

Prema izvještaju lokalnih medija, sarkofag je slučajno otkrio bivši policajac 23. jula, nakon čega je odmah obavijestio nadležne vlasti. Ubrzo nakon prijave, stručnjaci iz Arheološkog muzeja Varna i Uprave za kulturnu baštinu bugarskog ministarstva kulture izvršili su inspekciju na licu mjesta.

Sarkofag, koji datira iz 2. ili 3. stoljeća nove ere, izrađen je od školjkastog vapnenca, uobičajenog materijala u sjeverozapadnoj Bugarskoj. Njegove strane ukrašene su raskošnim reljefima, uključujući vijence, životinjske glave i labris, što je karakteristično za rimske sarkofage iz tog perioda. Iako je ovaj artefakt bez poklopca, arheolozi su potvrdili njegovu autentičnost i naglasili njegovu značajnu vrijednost za bugarsku kulturnu baštinu.

Fotografije sarkofaga, koje su ubrzo osvanule na društvenim mrežama, pokazale su kako je ovaj drevni artefakt služio kao improvizirani stol u jednom ugostiteljskom objektu na plaži. Takva zlouporaba izazvala je bijes i zabrinutost među stručnjacima, koji ističu da je svaki arheološki nalaz od neprocjenjive vrijednosti i mora biti adekvatno zaštićen.

“Svaki predmet koji ima arheološku vrijednost, bez obzira gdje, kada i tko ga je pronašao, pripada državi,” izjavio je arheolog Aleksander Minčev za bugarsku televiziju, prenosi Sofia Global. Pozvao je na istragu kako je sarkofag dospio na plažu i upozorio da ovo vjerojatno nije izoliran slučaj.

Okružno tužiteljstvo u Varni već je pokrenulo pretkrivični postupak kako bi se ispitale okolnosti oko ovog značajnog pronalaska. Sarkofag je u međuvremenu prevezen u Arheološki muzej u Varni, gdje će biti podvrgnut daljnjem proučavanju i restauraciji.

Ovaj događaj skrenuo je pažnju na neophodnost strožeg nadzora i zaštite kulturne baštine u Bugarskoj, kako bi se spriječile slične situacije u budućnosti.

Pročitajte i ovo

Lejla Sinanović nova hafiza Kur'ana Časnog

Pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je posljednje ajete …