fbpx
Nedjelja , 8 Septembra 2024

Fojnica: U džamiji na najvišoj nadmorskoj visini u Evropi proučen 20. mevlud

Na prelijepom Prokoškom jezeru, koje se nalazi na 1666 metara nadmorske visine, danas je svečano proučen 20. mevlud u džamiji koja se ponosi titulom džamije na najvećoj nadmorskoj visini u Evropi.

Džamija, sagrađena 2005. godine, već dva desetljeća služi kao duhovno utočište i simbol vjere za mnoge vjernike i posjetioce ovog prirodnog bisera. Povodom ovog značajnog jubileja, svečanost je okupila brojne vjernike i ugledne goste iz cijele BiH.

Uvodnu riječ održao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, Edin ef. Rojo, koji je podsjetio prisutne na historijat džamije i njen značaj za lokalnu zajednicu. Mevlud su proučili imami Medžlisa Fojnica, svojim melodičnim glasovima ispunivši ambijent duhovnim spokojem.

Posebno predavanje održao je Samed Omerdić, izaslanik muftije sarajevskog, koji je govorio o važnosti vjere i zajedništva u današnjem društvu. Njegove riječi su nadahnule prisutne, podsjećajući ih na vrijednosti koje su temelj njihove zajednice.

Svečanost je završena dovom koju je proučio Mensur ef. Pašalić, dodatno obogaćujući ovu posebnu priliku molitvom za mir, zdravlje i blagostanje svih prisutnih.

Tokom svečanosti, uručene su i dvije vakufname Samiru Omerčeviću i Muneveri Begović, kao priznanje za njihov značajan doprinos i podršku džamiji i lokalnoj zajednici. Njihova nesebična pomoć i posvećenost predstavljaju primjer zajedništva i solidarnosti.

Džamija na Prokoškom jezeru nastavlja da bude mjesto okupljanja i duhovnog uzdizanja, a obilježavanje 20. mevluda je još jedan dokaz njene važnosti za vjernike iz cijele regije. Ova svečanost je podsjetnik na povezanost prirode i duhovnosti, koja se na poseban način osjeća na ovom veličanstvenom mjestu.

Prokoško jezero i njegova džamija ostaju simboli kako prirodne ljepote, tako i duhovne snage, privlačeći posjetioce da pronađu mir i inspiraciju u ovom jedinstvenom okruženju.

Pročitajte i ovo

(VIDEO) Filmska ljubavna priča hanume iz Gradačca: Udala se u Njemačkoj za čovjeka kojeg je znala samo 6 dana

Mejasa iz Gradačca, Bosanka koja je sudbinu vezala za Njemačku, predstavlja jedinstven primjer kako je …