fbpx
Četvrtak , 18 Jula 2024

Turistima će se naplaćivati ulaz u džamiju Aju Sofiju

Turisti i vjernici do sad su mogli zajedno ulaziti u unutrašnjost džamije, uz barijere i putokaze koji su održavali određenu distancu. No od sredine januara vjernici i posjetitelji imat će zasebne ulaze

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan pretvorio je sredinom 2020. godine svjetski poznatu Aja Sofiju u Istanbulu iz muzeja u džamiju – ulaz je nakon te promjene bio besplatan, ali uskoro će se to promijeniti za turiste.

Erdogan je tada umirivao javnost da će se ulaznice ukinuti te da je spomenik kulture otvoren za sve – muslimane i one koji to nisu.

No, od 15. januara opet će doći do velike promjene: ulaz u Aja Sofiju bit će ograničen i posjetitelji će ga opet morati plaćati.

Turski ministar turizma Mehmet Nuri Ersoy nada se da će promjena dovesti do boljeg suživota između vjerskih i turističkih posjetitelja. Posljednji neizbježno stvaraju buku i remete mir i molitvu, rekao je nedavno Ersoy.

Turisti i vjernici do sad su mogli zajedno ulaziti u unutrašnjost Aja Sofije, uz barijere i putokaze koji su održavali određenu distancu.

No od sredine januara vjernici i posjetitelji imat će zasebne ulaze. Dok će vjernici moći koristiti dosadašnje ulaze, turiste će uvoditi kroz galeriju na spratu.

(Oslobođenje)

Pročitajte i ovo

Od zaraze morbila jučer preminuo 17-godišnjak u Sarajevu, doktori pozivaju roditelje da vakcinišu djecu

U Novom danu na N1 smo govorili o trenutnim epidemijama u Kantonu Sarajevo, sa posebnim …