fbpx
Nedjelja , 8 Septembra 2024

VAŽNA OBAVIJEST: U šumu sa motornim vozilima samo uz ODOBRENJE

Poštovani,

Ovim putem koristimo mogućnost da Vas obavijestimo da se sva zainteresovana fizička lica (kada šumu i šumske puteve koriste upotrebom motornih vozila), autoklubovi, motoklubovi, biciklistički klubovi, pravna lica i obrtnici koji se bave rentacar uslugama (iznajmljivanje kvadova, motora i sl.), organizatori auto, moto i biciklističkih utrka, shodno članu 29. Zakona o Šumama („Sl. novine SBK/KSB”, broj: 5/14, 12/15, 8/16, 14/20 i 1/23), mogu kretati motornim vozilima u šumama i na šumskim putevima, samo uz odobrenje Društva, uz prethodno pribavljenu saglasnost nadležnog kantonalnog ministarstva.

Društvo za izdavanje odobrenja može zahtijevati i određenu naknadu, a što je normirano cjenovnikom Društva.

Shodno naprijed navedenom, potrebno je da sva zainteresovana lica, prije korištenja šume i šumskog puta, podnesu pisani zahtjev ovom Društvu, direktno u sjedište Društva ili preko određene šumarije, najmanje dva mjeseca prije namjeravanog korištenja šume i šumskog zemljišta.

Uz zahtjev, zainteresovana lica su dužna pobliže opisati lokalitet (opština, područje, po mogućnosti odjel i sl.), te, ako se radi o pravnim licima, odnosno o obrtnicima, dostaviti dokaz o registraciji podnosioca zahtjeva.

Ukoliko zainteresovani subjekti imaju namjeru duže koristiti šumu i šumski put, sa istim će se sklopiti poseban sporazum o kretanju šumom i šumskim putem, u kojem će se definisati svi uslovi korištenja.

Naglašavamo da je za korištenje šume i šumskih puteva suprotno odredbama zakona predviđeno prekršajno kažnjavanje.

Napominjemo da se ovaj akt ne odnosi na situacije korištenja šume i šumskih puteva od strane fizičkih lica u svrhu šetnje kada se šuma i šumski putevi koriste na vlastitu odgovornost, niti na pristup vlasnika odnosno posjednika privatnim zemljištima kada su također odgovorni za korištenje šume i šumskog puta.

Slijedom naprijed navedenog, ovim putem Vas molimo da o ovom aktu obavijestite sva zainteresirana lica sa područja Vaše opštine, kao i da ovaj akt, ako postoji mogućnost, objavite na Vašim web stranicama, a sve s ciljem obavještavanja zainteresiranih lica o normiranoj proceduri koja se odnosi na legalno korištenje šume i šumskih puteva.

Direktor

Vildan Hajić

Pročitajte i ovo

(VIDEO) Filmska ljubavna priča hanume iz Gradačca: Udala se u Njemačkoj za čovjeka kojeg je znala samo 6 dana

Mejasa iz Gradačca, Bosanka koja je sudbinu vezala za Njemačku, predstavlja jedinstven primjer kako je …