fbpx
Nedjelja , 8 Septembra 2024

Fojničani na Maršu mira: Putovanje od Nezuka do Potočara

Tradicionalno učešće Fojničana na Maršu mira, putovanju od Nezuka do Potočara, nastavilo se i ove godine.

Među učesnicima je i načelnik opštine Fojnica, Sabahudin Klisura, koji zajedno sa sugrađanima prolazi ovaj zahtjevni i emotivni put.

Marš mira predstavlja komemorativni pohod u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, a svake godine okuplja hiljade učesnika iz cijelog svijeta. Ove godine, Fojničani su pokazali svoje zajedništvo i posvećenost očuvanju sjećanja na ovaj tragični događaj.

“Iako je sparan dan i teška trasa puta, svi Fojničani se osjećaju dobro”, izjavio je načelnik Klisura. “Ovo je prilika da se prisjetimo stradanja naših sunarodnika. Ponosan sam na naše sugrađane koji su se odlučili pridružiti ovom važnom maršu.”

Pored načelnika Klisure, u grupi Fojničana su i predstavnici javnih i društvenih organizacija i ustanova, te brojni građani koji su se odlučili na ovaj simbolični hod dug više od 100 kilometara. Učesnici prolaze kroz zahtjevne terene, ali njihova odlučnost i zajedništvo ih vode naprijed.

Jedan od učesnika, Ahmet Dedić, istakao je važnost ovog marša za mlade generacije: “Važno je da se mladi uključuju i razumiju značaj sjećanja na Srebrenicu. Ovdje smo da odamo počast žrtvama i da se pobrinemo da se ovakvi događaji nikada više ne ponove.”

Marš mira završava se dolaskom u Potočare, gdje će učesnici prisustvovati komemoraciji i ukopu identificiranih žrtava genocida. Fojničani, zajedno sa hiljadama drugih učesnika, odat će počast žrtvama i iskazati podršku njihovim porodicama.

Ovaj pohod ne predstavlja samo fizički napor, već i emotivno putovanje koje podsjeća na važnost mira, solidarnosti i zajedništva. Fojničani su još jednom pokazali svoju posvećenost ovim vrijednostima, čime su dali doprinos očuvanju sjećanja na stradanje u Srebrenici.

Pročitajte i ovo

(VIDEO) Filmska ljubavna priča hanume iz Gradačca: Udala se u Njemačkoj za čovjeka kojeg je znala samo 6 dana

Mejasa iz Gradačca, Bosanka koja je sudbinu vezala za Njemačku, predstavlja jedinstven primjer kako je …