Toplotni val zahvatio je Bosnu i Hercegovinu.

Velike vrućine zabilježene posljednjih dana širom zemlje.

Jutros je Federalni hidrometeorološki zavod objavio narandžasto upozorenje za visoke temperature zraka i visoku vrijednost UV indeksa. Najavljene temperature dostići će čak 41 stepen celzijusa. Osim dnevnih vrućina, narednih dana nas očekuju i tropske noći.
Paklene vrućine: Građani padaju u nesvijest na ulicama

Ljekari u JU Dom zdravlja imaju pune ruke posla ovih dana, kako u ambulantama, tako i na terenu, jer je povećan broj građana koji traže pomoć.

Visoke temperature posebno utiču na građane koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, a ljekari savjetuju da se izbjegava izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana i da se redovno uzima propisana terapija.

Ove preporuke obuhvataju i zdrave osobe, za koje je obavezno da se zaštite od sunčevih zraka. Također, jako je važna hidratacija.

Paklene vrućine: Građani padaju u nesvijest na ulicama

Ekipa Hayat.ba jutros je svjedočila nemiloj situaciji, kad je zbog vrućina jedan građanin izgubio svijest nasred ulice. Zbog toga je intervenirala i Hitna pomoć.

Apelujemo na građane da se što manje izlažu suncu u najtoplijem dijelu dana, da piju dovoljno tečnosti, ali i da se zaštite od sunčevih zraka.