Titula hafiza zavređuje posebno poštovanje. Učenjak je može steći tokom života, pokazujući time da cijeli Kur'an zna napamet.

Nije to nimalo jednostavan zadatak. No, za jednog osmogodišnjeg dječaka, ovaj zadatak predstavlja veliko zadovoljstvo.

Ekipa televizije Hayat prati životno putovanje i stjecanje titule hafiza osmogodišnjeg dječaka, Enisa Bašića.

Životni putevi porodicu Bašić odveli su u Hrvatsku, ali zbog životne titule najmlađeg člana porodice, tu su u rodnoj Bosni i Hercegovini.

Pred osmogodišnjim Enisom je 15 dana, u kojim će učiti dio po dio Kur'ana i time steći jednu od životnih titula hafiza. Još od djetinjstva pokazivao je talenat.

-Enis je pokazivao ne samo talenat Kur'ana, on je pokazivao talenat čitanja, od četiri godine kada smo vidjeli po par slova koje mu je supruga pokazala i da dođe na ideju da uz sestru počne čitati slovo po slovo. I onda kad smo poslije vidjeli, ovo su stvari iz duhovnog našeg života, znači kad smo probali da vidimo da li će proći sa tim surama kratke te sure kad je počeo da radi kako je koju prolazio, tako je i ostalo u glavi. I onda kad smo vidjeli kako to sve ide prema amer đuzu, 19 sueri kad smo došli skroz i do pola i onda smo vidjeli da to treba ići prema kraju. On je naučio amer đuz bez arapskog pismam, znači slušajući i memorirajući sa televizije. I kad smo vidjeli da mu to tako ostaje, kad smo ga pitali nakom mjesec dana opet je znao amer đuz kompletan i onda smo krenuli jel, od sufare, sufaru je uspio da završi hvala dragom Bogu za dva tjedna, i onda smo krenuli sa savjetovanjem, drugih ljudi koji su kompatabili da to riješe i da idemo prema hifzu , ja sam kao njegov babo da bi trebali to krenuti, ako je to tako ostalo, ipak naučiti 37 sura za dva-tri mjeseca to je nešto fascinantno, tako da smo krenuli sa hifsom, za godinu ipo dana smo uspjeli hvala Allahu naučili smo Kur'an i došli smo danas u Sarajevo u Gazi husrev-begov mekteb – kazao je Denis Bašić, otac Enisa Bašića.

Iako je talenat prisutan i primjetan, potrebno je mnogo truda, kaže Denis.

-Talenat je talenat, ali uz talenat treba raditi, ja njemu danas kažem on ima novu zadaću kako ja volim reći, novi zadatak pošto je naučio Kur'an napamet, da održava svoj kur'an, i da ga prema drugoj djeci svojim ponašanjem jer Enis moram vam rći, 60-70% Kur'ana zna u prevodu – kazao je.

Slučaj u BiH: Osmogodišnji Enis postaje hafiz

Porodica vlastitim primjerom pokazuje djeci put religije, islama, svih blagodati koje ona nosi. Očeva želja je samo jedna, da Enis bude primjer drugoj djeci.

-To je ono što mu ja želim usaditi, da bubude primjer drugoj djeci, da druga djeca kažu. Bilo je primjera gdje su se djeca znala javiti i u našem džematu iz Zagreba gdje Enis dolazio kod svog hafiza Alilija i gdje hafiz dolazio kod nas u Maljevac već neka su djeca naučila nešto. Znači poticaj se vidi već sad. Normalno, nije lahko, sigurno, vjerujte mi da nije lahko. Ali nadam se da ćemo dati neku poruku i omladini da nije sve u mobitelima – kazao je Denis Bašić.