fbpx
Ponedjeljak , 17 Juna 2024

Ubija nas visoka inflacija: Borovnice i maline u BiH skuplje od junećeg buta

Cijene kilograma voća, posebno borovnica, malina i trešanja, ove godine su značajno porasle, dostigavši nivo cijena kilograma mesa u mesnicama širom Bosne i Hercegovine.

Uslijed visoke inflacije koja traje nekoliko godina, došlo je do općeg poskupljenja skoro svih proizvoda, uključujući voće. Međutim, cijene ove tri vrste voća najviše su skočile.

Na sarajevskoj tržnici, prije nekoliko dana, kilogram trešanja koštao je čak 12 KM. Prošle godine, cijena trešanja u glavnom gradu BiH kretala se između osam i 10 KM. U Hrvatskoj su cijene trešanja još veće – u Splitu kilogram trešanja košta dvostruko više nego u BiH, odnosno 12 eura.

Iako je berba borovnica i malina tek nedavno počela, prvi plodovi ovog voća već su dostigli visoke cijene. Kupci će za kilogram borovnica i malina morati izdvojiti i do 24 KM. Cijene su slične u cijeloj BiH, uz varijacije od dvije do tri marke, zavisno od prodavača i lokacije.

S druge strane, istražili smo trenutne cijene mesa u mesnicama. Prema informacijama iz jedne mesnice u Sarajevu, trenutna cijena junetine je oko 20 KM po kilogramu, dok je teletina oko 30 KM.

Ovakve cijene voća usporedive s cijenama mesa izazivaju zabrinutost među potrošačima, ali i pitanjem koliko će daljnji porast cijena uticati na kućne budžete građana.

Zbog čega su cijene voća ovako visoke, objašnjava Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona.

-Sve cijene poljoprivrednih proizvoda ove godine su veće. Što se tiče cijena voća, prvi plodovi su uvijek najskuplji. Tek nakon što prođu prvi plodovi, cijena malo pada. Ipak, ove godine su cijene svih poljoprivrednih proizvoda u porastu iz raznih razloga. Neki od njih su skuplja obrada njiva, presađivanje i druge stvari. Zbog toga je i poljoprivrednik morao malo da poskupi, ali ipak to poskupljenje nije ni približno poskupljenju otkupljivača koji diktiraju cijenu na tržištu – objasnio je za „Nezavisne novine“ Hasanović.
Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača srednje Bosne iz Travnika, rekao je da je ovo ogroman udar na džepove potrošača.

-Cijene voća i povrća su u zadnje dvije godine rasle, ali ove godine je stvarno previše. Na pijacama su cijene, da kažem, više nego bezobrazne. Sa druge strane, pretpostavljam da određen broj građana može sebi to priuštiti jer se ne bi prodavalo po tim cijenama da ne može, ali to je jako mali broj. Ipak, ovo su proizvodi koji dolaze, ajmo reći, “iz prirode”. Imamo standardno problem da proizvodi koji se kupuju na pijacama nisu pod kontrolom države, a i većina ne plaća poreze, i to je neuređeno tržište”, istakao je Arnautović.

Pročitajte i ovo

Divna priča iz BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

Nezapamćen Bajram u Željeznom polju: Zuhdija ef. Ridžal dobio automobil na poklon kao mali znak …