fbpx
Subota , 27 Jula 2024

Vandali na Prokoškom jezeru: Oštećenje vodovodne cijevi ugrozilo stanište tritona

Dana 06.06.2024. godine oko 15:00 sati, Policijska stanica Fojnica zaprimila je prijavu o ozbiljnom incidentu u Parku prirode Prokoško jezero. Prema informacijama, dvije mlade NN muške osobe izvršile su presijecanje vodovodne cijevi koje dopremaju vodu do staništa ugrožene vrste ribe „Triton“.

Odmah po zaprimljenoj prijavi, na mjesto događaja izašli su djelatnici Odjela kriminalističke policije PS Fojnica te izvršili uviđaj. Utvrđeno je da su do kapije, gdje se vrši naplata ulaska u Park prirode Prokoško jezero, došle dvije mlade muške osobe. Čuvarima parka rekli su da imaju namjeru presjeći vodovodne cijevi koje vode vodu prema jezeru. Unatoč upozorenjima čuvara da to ne rade, vandali su pješice otišli noseći sjekiru u ruci na lokalitet Zavol, koji se nalazi iznad Prokoškog jezera. U prisustvu čuvara parka, pomoću sjekire, udarajući oštrim dijelom, oštetili su dvije cijevi, jednu promjera 1 col, a drugu promjera ¼ cola.

Ovim činom došlo je do ozbiljnog oštećenja vodovodne infrastrukture, što je dovelo do curenja vode na mjestu udara. Posljedica ovoga čina nije samo materijalna šteta, već je ugroženo i stanište ugroženog tritona. Naime, presijecanjem vodovodnih cijevi prekinut je dotok vode koja prehranjuje stanište ove vrste, čime su direktno ugrožene i larve tritona, što može imati dalekosežne negativne posljedice na njihovu populaciju.

Prijavom ovog incidenta putem telefona, dežurni kantonalni tužitelj u Travniku, Azer Ulemić, okarakterisao je navedeno djelo kao kazneno djelo „Oštećenje tuđe stvari“ iz članka 293. Kaznenog zakona Federacije BiH.

Ovaj vandalski čin izazvao je zabrinutost među ekolozima i lokalnim stanovništvom, koji se nadaju brzom oporavku staništa tritona i pronalasku odgovornih osoba.

Pročitajte i ovo

Spektakularni koncert “Fojničkog ljeta”: Adi Šoše oduševio publiku

Večeras je u ulici Mehmeda Spahe održan koncert koji je privukao oko 2500 ljudi, stvarajući …