fbpx
Subota , 27 Jula 2024

Sunčana srijeda u Fojnici: Pazarni dan na zelenoj pijaci

Fojnica, mala bosanska kasaba, oživjela je ove srijede pod zracima sunca, dok su se brojni prodavci i kupci okupili na zelenoj pijaci. Pazarni dan je privukao ljude iz Fojnice i okolnih gradova, svi u potrazi za svježim, domaćim proizvodima.

Među mnogim prodavačima, Zekija Selman izložila je svoje mliječne proizvode: mlijeko, mladi sir, masni puter i pavlaku, sve od njenih vlastitih krava. Njeni proizvodi su brzo našli put do kupaca koji cijene kvalitet i domaću proizvodnju.

Haris i Elvedina Brkić, poznati poljoprivrednici iz Lugova, ponudili su bogat asortiman: svježe borovnice, domaće ašlame, sokove, jaja, kukuruzno brašno i suhi sir. Njihov štand je bio jedan od najprometnijih na pijaci.

Cijene su varirale ovisno o proizvodima. Zilko Mukača je prodavao buraniju po cijeni od 6 KM, paradajz po 3 KM, krastavice po 2 KM i ašlame po 6 KM. Njegovi proizvodi su privukli mnoge kupce svojom svježinom i pristupačnim cijenama.

Mejra Merdžanić je imala širok izbor voća i biljnih proizvoda. Trešnje su bile po cijeni od 5 KM, borovnice i sirup od borovnice po 10 KM, aronija također po 10 KM, dok je blitva bila 4 KM. Osim toga, Mejra je ponudila čajeve svih vrsta, uključujući majčinu dušicu i vrbovicu, koje su privukle ljubitelje prirodnih lijekova, a posebno one koji imaju problema sa “ženskim i muškim problemima”.

Fojnička zelena pijaca ove srijede nije bila samo mjesto trgovine, već i mjesto susreta, razgovora i druženja. Kupci su uživali u raznolikoj ponudi, a prodavci su s ponosom nudili svoje najbolje proizvode. Još jedna uspješna pazarna srijeda u Fojnici, koja je potvrdila značaj lokalne pijace za zajednicu.

Pročitajte i ovo

Spektakularni koncert “Fojničkog ljeta”: Adi Šoše oduševio publiku

Večeras je u ulici Mehmeda Spahe održan koncert koji je privukao oko 2500 ljudi, stvarajući …