fbpx
Nedjelja , 8 Septembra 2024

Svečano otvorena džamija Sultan Mehmed Fatiha u Milodražu kod Kiseljaka

U okviru manifestacije “Dani Ahdname – Milodraž 2024.” danas je svečano 2. juna 2024. godine otvorena Džamija Sultan Mehmed Fatiha u Milodražu.

Na temelju historijske činjenice za koju se veže utemeljenje Ahdname 1463. godine, kao jednog od najstarijih dokumenata o ljudskim pravima u historiji, ova džamija ima svoju kulturnu i vjersku vrijednost za muslimane Bosne i Hercegovine.

Njena izgradnja je projekat koji je realizovan prilozima vakifa, institucija i džemata.

– Osjećamo veliku radost i zadovoljstvo što su se priveli kraju radovi na novoj džamiji Sultan Mehmed Fatiha u Milodražu. Ova džamija je šesta na istim temeljima i nakon zadnje koja je otvorena 1970. godine, koja je građena od tada dostupnih materijala, te devastirana u toku rata. Riječ je o novoj džamiji koju ova lokacija zaslužuje – rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak Kenan-ef. Bajrić.

Program svečanog otvorenja je počeo u 11.30, a otvorenju je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, te vjernici iz cijele Bosne i Hercegovine.

Prvu džumu u novosagrađenoj džamiji je 31. maja predvodio muftija sarajevski prof. dr. Nežad Grabus, dok je sinoć 1. juna poslije akšam-namaza proučen tradicionalni mevlud uz učešće voditelja Škole hifza Muftijstva sarajevskog kao i imama sa područja Medžlisa IZ Kiseljak.

Pročitajte i ovo

(VIDEO) Filmska ljubavna priča hanume iz Gradačca: Udala se u Njemačkoj za čovjeka kojeg je znala samo 6 dana

Mejasa iz Gradačca, Bosanka koja je sudbinu vezala za Njemačku, predstavlja jedinstven primjer kako je …