fbpx
Nedjelja , 19 Maja 2024

Tradicija obućarskog zanata živi u srcu Fojnice: Ismet Čohadžić nastavlja porodičnu baštinu

U srcu Fojnice, gdje se tradicija tkala kroz generacije, jedan od posljednjih čuvara starih zanata, Ismet Čohadžić, nastavlja porodičnu baštinu kao obućar. U svojoj radnji, Ismet ne samo da popravlja obuću već i njeguje tradicionalne metode rada, koristeći mašine stare više od osamdeset godina kako bi restaurirao staru obuću s vjerodostojnošću i pažnjom.

Ismetov dedo Mustafa i otac Ibrahim

Tradicija bavljenja ovim zanatom u Fojnici seže još od vremena Ismetovog dede Mustafe, koji je bio kožar, a naziv ulice i mosta Tabhana (objekti za preradu kože) svjedoči o bogatoj historiji prerade kože u ovom gradu.

Radnja koja se nalazila u ulici Bosanska

Ismetov otac, Ibrahim, završio je obućarski zanat 1958. godine, otvorivši radnju koja je postala poznata po kvaliteti i predanosti. Radnja se nalazila u ulici Bosanska, a 1984. otvaraju radnju u ulici Zije Dizdarevića.

“Sjećam se dana kada sam prvi put ušao u očevu radnju”, prisjeća se Ismet. “Bio sam fasciniran mirisom kože i zvukom mašina koji su ispunjavali prostor. Od tada, obućarstvo je postalo moja strast i način života.”

Nakon očeve smrti 1995. godine, Ismet je preuzeo vođenje radnje, nastavljajući tradiciju koja traje već sedam decenija. Danas, u njegovoj radnji, osim popravka obuće, mogu se naći i kaiševi i ostali proizvodi od kože, svjedočeći o njegovoj vještini i posvećenosti ovom zanatu.

“Obućarstvo je više od posla, to je način povezivanja s prošlošću i čuvanja naslijeđa”, ističe Ismet. “Ponosan sam što mogu nastaviti porodičnu tradiciju i služiti svojoj zajednici na najbolji mogući način.”

I dok se svijet mijenja, a moderna tehnologija sve više ulazi u svakodnevni život, Ismet Čohadžić, zajedno sa svojom suprugom Nadjom i djecom Hanom i Amilom, ostaje vjeran svojim korijenima, čuvajući duh obućarskog zanata u srcu Fojnice.

Harun Pašalić/mahalla.ba

Pročitajte i ovo

Preminuo je Branko (Pero) Rajić iz Fojnice

Preminuo je Branko (Pero) Rajić iz Fojnice u 75. godini života. Ukop i misa zadušnica …