Matursko veče, često viđeno kao jedno od najvažnijih događaja u srednjoškolskom životu, dolazi s priličnim financijskim teretom za maturante i njihove roditelje. Dok se maturanti raduju zabavi, roditelji se suočavaju s troškovima koji sežu od nekoliko stotina pa sve do više hiljadamaraka, ovisno o mogućnostima i željama.

Odjeća je jedan od najvećih troškova. Cijene maturskih haljina u Sarajevu variraju od pristupačnih 80 KM do visokih 2.200 KM, ovisno o dizajnu i brendu. Prosječni roditelji izdvajaju oko 400 KM samo za haljinu, dok su cipele često još dodatnih 70 KM.

Uz odjeću, maturantice često žele profesionalnu frizuru i šminku za večer. Cijene tih usluga kreću se od 50 do 100 KM, ovisno o salonu i željama.

Muškarci nisu iznimka. Odijela se kreću od 400 KM do 2.000 KM, dok su cipele oko 110 do 350 KM. Troškovi frizure za mladiće kreću se od oko 25 KM.

Iznajmljivanje limuzine ili luksuznog prijevoza također može biti skupo, oko 120 KM za sat vremena.

Sveukupno, troškovi fotografisanja, prostora za zabavu, hranu, muzika i ostale usluge mogu dodatno opteretiti porodični budžet, s ukupnim izdacima koji se kreću od nekoliko stotina do nekoliko hiljada maraka.