fbpx
Utorak , 18 Juna 2024

Hamza Begić ima 21 godinu i želi biti načelnik Kaknja: Stipendiju potrošio na prijavu

Na prijevremenim izborima za načelnika Kaknja, koji će biti održani u nedjelju, stanovnici ove općine moći će glasati i za najmlađeg kandidata u historiji Bosne i Hercegovine za funkciju načelnika Hamzu Begića.

Dvadesetjednogodišnji Hamza Begić iz Kaknja studentsku stipendiju od 1.000 KM je dao za kandidaturu Centralnoj izbornoj komisiji.

Begić trenutno pohađa treću godinu Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a osnovnu školu i gimnaziju je završio u Kaknju. U svom dosadašnjem životnom vijeku bio je član brojnih nevladinih organizacija, a trenutno je član Evropskog udruženja studenata prava te predstavlja fakultet na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Nikada se nije direktno bavio politikom, iako se interesuje za politička dešavanja od prvog susreta s društvenim naukama u gimnaziji. U razgovoru za Klix.ba je kazao da svako ima određene afinitete te da je politika bila njegov afinitet, zbog čega je upisao pravni fakultet.

“Na ideju za kandidaturu sam došao posmatrajući opće stanje u državi do kojeg su dovele političke stranke koje služe kao logistika za skrivanje, pljačke, korupciju i kriminal pretvarajući se u interesne grupe. Nepravda i shvatanje da je država tu zbog nas, a ne mi zbog nje natjeralo me na ovakav potez. Drugi razlog se krije u mom uvjerenju da se moramo izboriti za svoja prava, jer nam ih niko neće pokloniti. Ja sam odlučio da se borim i ovo neće biti moj kraj, već samo ulazak na političku scenu”, govori Begić objašnjavajući razloge ulaska u politiku i svoje kandidature za načelnika Općine Kakanj.

Kako kaže, idealisti i avanturisti u početku su mu se smijali, ali uspio je uvjeriti ljude da je spreman umrijeti za ideju te su sada svim snagama uz njega.

“Prijatelji, kolege s fakulteta i profesori bili su oduševljeni kada su čuli za mogućnost kandidiranja. Moram ovom prilikom spomenuti pokojnog profesora Zdravka Grebu koji me podržavao u mojim namjerama i na neki način bio moj politički mentor”, dodao je Begić.

Njegova najveća snaga na predstojećim izborima su, kako kaže, ideje koje kao novo lice donosi na političku scenu. Socijalna pravda, transparentnost, zdraviji i bolji život svih građana Kaknja.

“Osnove mog programa leže u borbi sa socijalnu pravdu, ulaganju u ekološke projekte i jačanju transparentnosti u radu načelnika, općinskih službi, javnih preduzeća i ustanova. Novca nam ne nedostaje, samo ga treba pravilno raspodijeliti”, kazao je naš sagovornik.

Predizborne skupove nije imao jer nije imao finansijske mogućnosti za to, a kampanju vodi preko društvenih mreža. Taksu Centralnoj izbornoj komisiji u iznosu od 1.000 KM je uplatio od studentske stipendije koja iznosi 1.200 KM, što govori o njemu, njegovim željama i idejama koje, prema njegovim riječima, moraju ući u politički diskurs.

“Da li sam ja provodilac te ideje ili neko drugi, to nije ni bitno. Protukandidati me ne shvataju ozbiljno i spočitavaju moje neiskustvo, a jedina prednost je što Aldin Šljivo ima dva mjeseca rada kao v. d. načelnika. Ne vidim po čemu su mnogo iskusniji od mene, a načelnik ima savjetnike i stručne grupe, zbog čega mislim da bih mogao odgovoriti zadatku načelničke funkcije”, pojašnjava Begić.

Od prijevremenih izbora koji će biti održani u nedjelju Begić očekuje dolazak na vlast, jer samo s te pozicije može sprovoditi svoje ideje u djela.

“Što se tiče dugoročnih očekivanja, citirao bih Thomasa Jeffersona koji je kazao da svaka generacija treba novu revoluciju. Generacija mog oca je imala revoluciju 90-ih godina, a ja se nadam da će revolucija naše generacije biti prelazak iz sadašnjeg etnonacionalističkog u građansko društvo”, kazao je Begić.

Na kraju je dodao da bi kao načelnik Kaknja za sva važnija pitanja konsultovao stanovnike ove općine kako bi kroz referendum zajedno donosili bitne odluke.

Pročitajte i ovo

Fojničanin Emir Memija imenovan za direktora Podružnice “Elektrodistribucije” Travnik

Prema nezvaničnim informacijama našeg portala Mahalla.ba, Fojničanin Emir Memija, magistar ekonomije, imenovan je za novog …