fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Adnan Hodžić doktorirao na temi borovnice u fojničkim krajevima

Adnan Hodžić, direktor PLANT-a, postao je sinonim za inovaciju i uspjeh u poljoprivredi Bosne i Hercegovine. Rođen 4. maja 1978. u Lukavcu, Hodžić je svoj put počeo učenjem i radom u poljoprivredi još od osnovne škole. Nakon završene elektrotehničke škole, krenuo je na Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu, gdje je stekao zvanje agronoma.

Međutim, njegova strast ka unapređenju uzgoja bilja nije stala tu. Magistrirao je 2013. godine na istom fakultetu, a njegov doktorski rad na temu “Borovnice” dat će veliki doprinos u izučavanju ove kulture šumskog ploda. Zahvaljujući Hodžićevom radu, borovnice će postati neizostavni dio poljoprivredne scene na bh. planinama, posebno u Fojnici, Srebrenici i Kladnju.

Ideja da se u doktoratu na temu borovnica tretira Fojnica i fojnički kraj došla je od Fojničanina Nevresa Huseinbašića, diplomiranog inženjera poljoprivrede iz Fojnice.

Osim što je posvećen poljoprivredi, Hodžić je i predan suprug i otac jednog djeteta. Njegov rad i angažman u zajednici svakako zaslužuju divljenje i poštovanje, a njegova postignuća predstavljaju inspiraciju za sve mlade poljoprivrednike u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna. Preselio je na …