fbpx
Nedjelja , 26 Maja 2024

Selma Hodžić iz Srebrenice nova je članica Bosanskog akademskog društva u Austriji

Selma Hodžić (dj. Begić) je žena koja pomjera granice. Porijeklom je iz Srebrenice, a studij žurnalistike završila je s prosječnom ocjenom 9.93. Godine 2018. proglašena je studenticom generacije i zlatnom studenticom Filozofskog fakulteta u Tuzli. Sada je postala nova članica Bosanskog akademskog društva u Austriji.

Studij žurnalistike završila je s prosječnom ocjenom 9.93. Tokom studiranja konstantno je nizala uspjehe, pa je 2018. godine proglašena studenticom generacije i zlatnom studenticom Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Pored zlatne plakete, za trud i zalaganje koje je uložila u svoje obrazovanje nagrađena je i besplatnim školovanjem na drugom ciklusu studija na Univerzitetu u Tuzli.

Nakon dobijene zlatne plakete, upisala se na drugi ciklus studija na Univerzitetu u Tuzli – master studij Komunikologije. U međuvremenu je radila kao asistentica na Odsjeku za žurnalistiku, te na radiju Kameleon u Tuzli. Potom se preselila u Beč i to iz ljubavi.

“Moj muž je već živio u Beču nekoliko godina, radio i studirao, te smo odlučili da naš dom gradimo u ovom gradu. S obzirom da sam željela nastaviti školovanje, a i zbog velike razlike u nastavnom planu i programu master studija u BiH i Austriji, odlučila sam upisati i drugi master program na Univerzitetu u Beču – Master studij komunikoloških nauka. Studij sam uspješno završila u oktobru prošle godine. Nisam zapostavila ni studij na mom matičnom fakultetu, te bih u narednih par mjeseci trebala odbraniti i magistarski rad u BiH”, priča Selma za portal azrazna.ba.

Od dolaska u Beč radi na Univerzitetu u Beču kao stručnjak za komunikacije na transnacionalnom projektu NORFACE koji se bavi temom demokratskog upravljanja u turbulentnom dobu te koordinira 14 različitih projekata sa zasebnim temama istraživanja a sa glavnim fokusom na temu demokratskog upravljanja.

“Od prije nekoliko mjeseci sam preuzela ulogu asistent koordinatora na ovom projektu. Također, na ljeto ću završiti sa ovim projektom, te ću započeti doktorske studije na Univerzitetu u Beču a u sklopu kojih ću raditi na temi korištenja i percepcije umjetne inteligencije sa supervizorom Univ.-Prof. Dr. Jörg Matthes, te predavati na Univerzitetu. Mnogo sam uzbuđena zbog te prilike”, otkriva Selma i dodaje da joj, i pored odličnih uslova i lijepog života u Beču, Domovina i rodni grad mnogo nedostaju.

“Bosna i Hercegovina nam nedostaje mnogo i svaku priliku koju imamo koristimo da dođemo, obiđemo svoje porodice i prijatelje, ali također i posjetimo mjesta gdje smo odrasli. Koliko je jaka ta spona između nas i naše domovine pokazuje upravo i članstvo u Bosansko akademsko društvo u Austriji. Naime, njihova glavna uloga jeste, rekla bih, zagovaranje Bosanstva kao puta za očuvanje zajedničkog nazivnika za sve ljude bosanskog porijekla u dijaspori, a time i u BiH. Ulažu zaista velike napore da BOSANSKA manjina bude priznata kao takva u Austriji. S obzirom da sam tek postala član, zaista se radujem svim aktivnostima i našem doprinosu za našu domovinu”, kazala je Selma.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Jozo (Anto) Miletić sa Otigošća

Preminuo je Jozo (Anto) Miletić sa Otigošća u 94. godini života. Ukop i misa zadušnica …