fbpx
Srijeda , 1 Maja 2024

Djeca u Fojnici uživala u prvom masovnom dječijem iftaru u Čaršijskoj džamiji

Djeca u Fojnici uživala u prvom masovnom dječijem iftaru u Čaršijskoj džamiji

U srcu Fojnice, u Čaršijskoj džamiji, više od stotinu i trideset djece okupilo se na nezaboravnom dječijem iftaru, koji je organiziran zahvaljujući predanim naporima roditelja mekteblija i muallima Ahmeda ef. Vukovića. Ovo je prvi put da je ovakav događaj organizovan u ovolikom broju, a atmosfera je bila puna radosti i zajedništva.

Ahmed ef. Vuković, jedan od organizatora, izrazio je svoje oduševljenje ljepotom iftara te istakao važnost nagrade za djecu zbog njihove prisutnosti i učešća u mukabelama i teravijama.

“Ovaj dječiji iftar je bio nešto posebno. Vidjeti toliko djece okupljenu oko sofre u duhu zajedništva i solidarnosti bilo je predivno iskustvo. Želimo nagraditi našu djecu za njihov trud i prisutnost, ali također želimo privući i nove polaznike mektebske nastave kako bismo nastavili s ovim lijepim tradicijama i običajima”, izjavio je Ahmed ef. Vuković.

Ovaj poseban događaj nije bio moguć bez podrške roditelja mekteblija i Fojničana koji žive u dijaspori, kao i bivših polaznika mekteba koji su osigurali paketiće za djecu. Nakon ukusnog iftara, djeca su imala priliku klanjati akšam namaz u džematu, što je dodatno obogatilo njihovo iskustvo i duhovni razvoj.

Dječiji iftar u Čaršijskoj džamiji u Fojnici nije samo običan događaj; to je pokazatelj snage zajednice i važnosti očuvanja tradicije i vjerske prakse među mladima. Ovaj izvanredan događaj ostavlja dubok trag u srcima svih koji su sudjelovali, naglašavajući važnost zajedništva, solidarnosti i duhovnog razvoja među mladima.

Pročitajte i ovo

Upao komšiji u kokošinjac, ubio mu kokoš pa s njom udarao po ogradi

U policijskoj stanici Drniš (Hrvatska) je provedeno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo …