fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Hana Komić iz BiH doktorirala u Geteborgu na temu tretiranja leukemije

Danas je zaista divan dan za Bosansku Otoku i cijelu Krajinu jer je Otočanka, Hana Komić, uspješno doktorirala na Univerzitetu u Geteborgu. Ova vijest ne samo da je izazvala radost već i ponos u našoj Krajini, ističući važnost obrazovanja i postignuća naše mlade generacije.

Hana Komić, koja je svoje obrazovanje započela u osnovnoj školi u Bosansoj Otoci, a nastavila u Richmond Park srednjoj školi u Bihaću kao stipendista, pokazala je izvanredan talenat i predanost u svom akademskom putu. Diplomirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, odsjek za biologiju, smjer genetika, gdje je postigla izvanredne rezultate, što ju je dovelo do nagrade Srebrne i Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu.

Nakon završetka studija, Hana je stekla poziciju doktoranta na Univerzitetu u Geteborgu, gdje je, nakon dugog i predanog rada uspješno odbranila svoju doktorsku disertaciju. Tema njenog istraživanja bila je “Detaljna karakterizacija leukemijskih matičnih ćelija kod mijeloidnih leukemija: primjena u imunoterapiji”, a cilj je bio analizirati leukemijske ćelije odgovorne za povratak bolesti (relaps) kako bi se pronašle mete za njihovo uništavanje.

Ovo postignuće Hane Komić predstavlja veliki korak naprijed u borbi protiv leukemije i unapređenju medicinskih tehnologija. Njena posvećenost, upornost i stručnost su inspiracija mnogima, a mi joj čestitamo na ovom izvanrednom uspjehu i želimo joj mnogo uspjeha u budućim poduhvatima.

Krajina je ponosna na tebe, piše Glas Krajine.

Pročitajte i ovo

U temelje BiH ugradili su svoje živote: Šehidima se nikada u potpunosti nećemo moći odužiti

Drugi je dan Bajrama, Dan je šehida. Trajna je obaveza sjećanje na žrtvu najboljih sinova …